Business & Café

A beszélgetés indításának művészete - 7 lépésben

16 jan 2016

A beszédről sokat beszéltek és írtak is már, elméletben gyerekjáték az egész. Te mégis tartasz attól, hogy idegeneket szólíts meg és beszélgetést kezdeményezz? Akárkivel is szeretnél beszélgetést kezdeni, mindig van esélyed az alábbi 7 praktika valamelyikének segítségével.

vancouverclub-bar-01.jpg

1. Hagyd az üres csevegést

Felejtsd el az általános témákat, mint az aznapi időjárás vagy a helyi focicsapat hétvégi eredménye. Valószínűleg nem mindennapi lehetőség számodra a másik fél megismerésére, szóval próbáld egyedi témával felvezetni a társalgást.

2. Tegyél fel olyan kérdést, amire könnyű válaszolnia

Ez nagyon hasznos mikor tudod, hogy az adott személy szakértője egy egy adott területnek. Ha tudod, hogy milyen pozícióban dolgozik, rákérdezhetsz, hogy azon belül milyen típusú feladatok tartoznak a felelőssége alá. Ugyanakkor ne várd el senkitől, hogy túl komplex és átfogó kérdésekre adjon választ egy ilyen szituációban.

bus-conf-networking.jpg

3. Kérdezd a gyermekeiről, hobbijáról, háziállatairól

Az emberek szeretnek olyan dolgokról beszélni, amik fontosak nekik. Ha tudod, hogy a főnököd imád túrázni, akkor kérdezd meg legutóbb merre kirándult. Garantált, hogy ilyen esetben szívesen beszélget majd veled.

4. Tudj meg friss információkat

Ha már ismersz valakit egy bizonyos szinten vagy hallottál róla, akkor kérdezz friss információt róla. Például, ha a munkatársad elkezdett egy új nyelvet tanulni, akkor pár hónap múlva érdeklődj, mikor tervez nyelvvizsgázni.

5. Faggasd a véleményéről

Nincs olyan ember, akinek ne lenne véleménye. Olyan személy esetén, akit nem ismersz, kezdd egy egyszerű témával, mint a zene, ételek vagy autók. Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy távol maradjatok a kényesebb témáktól mindaddig, míg nem ismeritek meg egymást jobban.

online-marketing-conferences-events-2013.jpg

6. Kérj tanácsot és javaslatot

Természetesen nem a magánéleteddel kapcsolatban. Dicsérd meg a nyakkendőjét és kérdezd meg hol vette, vagy ebéd előtt szólítsd meg például így: „Jól néz ki minden, te mit választasz?”

7. Úgy fogalmazz, hogy a választ bővebben fejtse ki

Ez a legfontosabb minden esetben. Figyelj oda, hogy ne eldöntendő kérdést tegyél fel, amire igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Ha tudod már mit eszel, kérdezd meg szerinte milyen bor illik hozzá, esetleg kérdezz rá ki a kedvenc zenei előadója és miért. A „Miért?” kérdőszó mindig beválik, de ne ess túlzásba. Ne legyél olyan, mint egy három éves kisgyerek. 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása