Business & Café

5 hiba, amit soha ne kövess el egy állásinterjún!

13 feb 2016

Pályakezdő fiatalként szakmai tapasztalat híján csupán egy állásinterjú keretein belül van lehetőséged bebizonyítani, hogy te vagy a legjobb választás az adott pozíció betöltésére. A következőkben megosztjuk veled, hogy milyen hibákat ne kövess el, ha nem szeretnéd romba dönteni a rólad kialakított képet. 

shutterstock_184823597-900x600.jpg

1. Elütések az önéletrajzban vagy a kísérő levélben

Az általad leírt mondatok legfőképpen az intelligenciádról és az alaposságodról adnak képet. Az elütések miatt már itt megbukhatsz, hiszen egyik munkáltató sem szeretne olyan alkalmazottat, aki még a saját ajánlólevelével sem bánik körültekintetően. Mielőtt elküldöd ezeket a dokumentumokat, kérj meg valakit, hogy nézze át.

2. Nem tudsz magadról érdekeset mondani

"Mutasd be magad pár mondatban! Miben vagy jó? Mik a céljaid?" A másik fél ilyenkor egy gyors választ vár, ami megragadja a figyelmét. Ha nem tudsz gyorsan választ adni, akkor nagy mértékben rontod az esélyeid. Készülj fel az ehhez hasonló szituációkra, kérd ki barátaid kritikáját. Írd le lehetséges válaszod, ezzel magadat is tudod korrigálni, mi hangzik jól. 

promod_org.jpg

3. Arrogáns viselkedés

Ha már egy interjún vagy, az azt jelenti, hogy a munkáltató érdeklődik irántad, nem pedig azt, hogy biztosan megkapod a munkát. Ne képzeld magad rocksztárnak, továbbra is az a cél, hogy eladd magad

4. Nem vagy felkészült a témában

Miután egy konkrét pozícióra jelentkeztél, így nagy valószínűséggel számíthatsz rá, hogy kíváncsiak rá miért érdekel téged az adott terület. Ha a válaszod egy "Ööö...", akkor inkább csalódottak lesznek, mint boldogok. Interjú előtt gyűjts össze pár pontot, amikről szívesen beszélnél egy ilyen kérdés után. 
tumblr_m77oi7rlhv1qf9d2go1_500.jpg

5. Igénytelen öltözet

Az egyetemen még lehet menő volt a feliratos póló és a koptatott farmer, de ideje váltani. Egy interjúra a legjobb választás mindkét nem számára, ha maradunk a konzervatív, de stílusos ruhadarabok mellett. Férfiként manapság divat a borosta és a szakáll, de figyeljünk oda, hogy ápolt legyen. 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása