Business & Café

Politikai gesztusból a virágkereskedők kedvence: Nőnap

08 már 2016

Mit jelent számunkra a nőnap? Tavasz, ajándék, virág, csoki? Ki gondolta volna, hogy a nőnap eredetileg politikai jelleggel bírt.

iwdlong.jpg

A Nemzetközi nőnap nem más, mint a nők iránti tisztelet és megbecsülés jeléül szolgál. Fő üzenete azonban eredetileg az egyenjogúság elérése. Azokra a nőkre emlékezünk, akik az egyenlő jogokért, lehetőségekért, juttatásokért küzdöttek és küzdenek az évszázadok során.

A történelem során számos tüntetés volt világszerte a nők egyenjogúsága mellett (pl.: 1857. New York-i tüntetés illetve 1919. orosz tüntetés). Elsőként az Egyesült Államokban tartották meg ezt az ünnepnapot 1909. február végén. Magyarországon a Rákosi-korszakhoz kötődik az ünnep megjelenése. Hazánkban napjainkra kikopott a köztudatból az ünnep politikai jelentősége.

Annak ellenére, hogy a nemek közti egyenlőség máig nem valósult meg, van mit ünnepelni. Nekik köszönhetjük azt, hogy most van választójogunk és kedvünk szerint választhatunk foglalkozást.

emma.jpg

Elkezdtem számba venni, hogy kik azok a nők, akik a legnagyobb hatással voltak a társadalomra és be kell hogy valljam, a lista perceken belül igen hosszú lett.

Gondoljunk csak Teréz Anyára, Oprah Winfrey-re, aztán ott van Eleanor Roosevelt, aki amellett hogy first lady és ENSZ delegált volt, emberi jogi aktivistaként is tevékenykedett. Vagy Marie Curie, az első Nobel-díjas hölgy; Margaret Thatcher, akiről mindenki az erős nőre asszociál; J.K. Rowling, aki könyveivel több millió gyermeket szólított meg; Wangari Maathai, a kenyai zöld aktivista, aki fák ültetésével teremt munkalehetőséget a szegény családok számára; Audrey Hepburn, UNICEF nagykövet; Malala Yousafzai, pakisztáni aktivista (aki mellesleg a legfiatalabb Nobel-díjas) a listát pedig szinte egymás szavába vágva lehetne tovább bővíteni olyan nevekkel mint Emma Watson, Anna Frank, Meryl Streep, Angelina Jolie vagy Jane Austen.

Lássuk a hagyományos ajándékozáson túl, hogyan ünnepelhetjük alternatív módon a nőnapot!

  • Olvassunk könyveket női szerzőktől és figyeljük meg mi az írónő jelentősége az adott korszakban!
  • Érdemes felkeresni civil szervezeteket és ha lehetőség van rá, adományozni. (http://www.noicivilek.hu/p/szervezetek.html)
  • Olvassunk a témában! Ássuk bele magunkat a történelmi gyökerekbe, honnan hogyan fejlődtek ki ezek a mozgalmak!
  • Hordjunk valami lilát, a szüfrazsettekre emlékezve!
  • Ajándékozzunk (lila) virágot azoknak a nőknek, akik inspiráltak minket életünk során, vagy küldjünk nekik kedves lapot!
  • Beszélgessünk a lányunkkal/testvérünkkel/szeretteinkkel arról hogy milyen jelentőséggel bírnak a nemi szerepek a magyar hagyományban!

 És ki volt Rád a legnagyobb hatással?

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anita_200.pngFejér Anita
Az ELTE nemzetközi tanulmányok végzős hallgatója vagyok. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnál is tevékenykedek, korábban a Kreatív Európa Iroda gyakornoka voltam. Fő érdeklődési területem a diplomácia és a biztonságpolitika. Ezen felül számos diákszervezetben, és az NGO-ban is aktív tag vagyok.

süti beállítások módosítása