Business & Café

5 hiba, amelyet intelligens emberek nem követnek el kétszer

13 már 2016

Tévedni ember dolog - tartja a mondás. De ha már egyszer a kelepcébe csúsztunk, miket ne kövessünk el újból még véletlenül se?

tumblr_nwg7r1nsrn1qe76uxo1_540.jpg

1. Hinni abban, ami túl szép, hogy igaz legyen

Hány ajánlatot kapunk naponta? Hányszor próbálnak meg megvezetni? Vagy ami még borzasztóbb: hányszor hitetjük el magunkkal, hogy amit elképzeltünk, mennyire értékes?

Bátran fordítsuk meg a gondolatot! Az ember hajlamos a saját maga által felállított elképzeléseket többszörösen értékesnek tekinteni, csak azért, mert tőle származik, vagy csak azért, mert már rengeteg pénzt fektetett bele. 

Nagyon fontos lenne lényeglátóan megközelíteni az életünket, és újszerűen feltenni magunknak a kérdést:

  • Mennyire tartom értékesnek ezt a dolgot/lehetőséget?
  • Ha ez a dolog/lehetőség nem állna rendelkezésemre, mit adnék érte, hogy az enyém lehessen?

2. Nem értéket, hanem terméket teremteni

20151015181019-workweek-plan-laptop.jpeg

Gyakori jelenség, hogy valaki elképesztően jó szakember (pl. mérnök) de nem lát a szakterületén túl. Nem foglalkozik a felhasználói élménnyel, az eladhatósággal, a jól kommunikálhatósággal, sem egyéb nélkülözhetetlen tényezőkkel.

Sajnos a kelleténél több olyan embernek kellett tanácsot adnom, vagy akár együtt is dolgoznom, akik nem értették, miről beszélek. Képzeljük csak el, ha a Coca-Cola, az Apple, a Porsche, vagy bármely világmárka nem rakná a terméke mögé szellemiségét. Csak egy lenne a millió közül. 

És ne feledjük: nem az az érték, hogy egy már kielégítően jó dolgot megpróbálsz a legolcsóbban értékesíteni. Merjük feladni a jót a tökéletesért, és nyugodtan pozícionáljuk újra (és végre megfelelően) a termékünket, amely immáron több annál... érték.

3. Lebecsülni az információk erejét

- Most hallottam, hogy az V. kerületben jövőre 5%-kal fog emelkedni az ingatlanok ára.
- Hogy hogy?
- Megvalósul valami nagyobb beruházás.
- Jaj, erről már tavaly is beszéltek, idén még nem is történt semmi... amúgy is, ki mondta?
- Egy polgármesteri tanácsadó volt barátnője mesélte.
- Jaj hagyjuk már, a nők pletykálnak össze-vissza.

Egyrészt, sem a nőt, sem a női pletykát lebecsülni nem szabad. Másrészt érdemes fejben tartani a legalább releváns forrásból érkező információkat. Ki fog lemondani? Kit várnak a helyére? Milyen becsléseket mondanak a jövőre nézve? Milyen törvényjavaslatot nyújtottak be - ezáltal milyen politikai/gazdasági környezet várható?

Ha ne is minddel foglalkozzunk, de tartsuk észben, és próbáljuk meg a rengeteg információból kirakni a nagy képet.

4. Csak egyetlen bevételi forrásra hagyatkozni

25262657545_cf112cbfaf_b.jpg

Nekem már van egy állásom.

- híres utolsó mondat

Magánemberként is rizikósnak tartom, nem hogy egy családfenntartóként, ha valaki azt feltételezi, élhet azzal a luxussal, és hogy annyira nélkülözhetetlen a mai világban, hogy sosem kerül ki a pikszisből. 

Váratlan létszámleépítés? Még a multiknál sem ritka! Meglepő és elképesztően gyors jogszabályváltozás ami teljes piacokat söpör a semmibe, vagy korlátoz a megsemmisülésig? Hány ilyen volt? Akár a média világában, de akár a szerencsejáték, vagy egyéb gazdasági területek terén.

Legalább 2-3 bevételi forrásra kell hagyatkozni, mert bármi történjék is, a sárga csekk minden hó végén megérkezik...

Inkább vagyok fáradt, mint csődbe ment.

5. Ugyanazokat a dolgokat csinálni, és más eredményt várni tőle

Én csak dolgozom és dolgozom, mégse történik semmi! Öt éve mindent beleadok, és mégse haladok előre az életemben!

- híres utolsó mondat

Látjuk, ahogy mások játszi szerrel repülnek el mellettünk, kapnak kitüntetést, prémiumot, nagyobb osztalékot, bármit, amire mi is vágyunk.

Érdemes lenne elgondolkodnunk, vajon ha hosszabb ideje megrekedtünk, ki érte a felelős? Persze, lehet mutogatni, és kifogásokat keresni, de ha picit lenyugszol, és végre tényleg átgondolod, az összes mellébeszélés végén ugyanúgy egyedül fogsz ülni a széken, és egy nagy levegő után be mered vallani: basszus, ezt tényleg én toltam el. 

Nem az vagyok, ami történik velem. Az vagyok, amilyen döntéseket hoztam.

Az emberek akkor kezdenek sikeresek lenni, amikor kockázatokat mernek vállalni. Amikor úgy élnek, ahogy mások csak szeretnének, mert olyan kockázatokat vállalnak, amiket mások már nem.

Ehhez bizony ki kell lépni a komfortzónánkból, de ami azután következik, az az élet, és az a csoda.

tumblr_nyv3c4lpgf1qzjtreo1_1280_1.jpg

Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket.

- Albert Einstein

Összegzésképp

Most biztos azt gondolod, úristen, mennyi hibát követtem el, és talán még az önértékelésedben is csorba esett. Sokáig én is azt feltételeztem, hogy ezek hibák, és a címet is tudatosan eszerint választottam.

Ma azonban már nem hiszek a hibákban, és arra kérlek, te se tedd.

Ne felejtsd, ahogy nem létezik probléma, csak megoldandó helyzet, ebben a formában nem létezik hiba sem, csak egy kifizetett lecke.

Így már mindjárt más, nem?

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

tp_square.pngTóth Patrik | Business & Café - szerkesztő
19 évesen alapította első hivatalos vállalkozását. Vállalkozó, rendezvényszervező, újságíró, és tanácsadó.A Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász hallgatója.

süti beállítások módosítása