Business & Café

Művészet egy kávéscsészében? A forma és funkció tökéletes harmóniája

27 már 2016

Az illy legújabb kiadású Illy Art Collection sorozata a 105 éves mester Gillo Dorfles festő és műkritikus, az olasz kultúra és művészet egyik legsokszínűbb alakja, egy valódi polihisztor előtt tiszteleg.

iac_gillo_dorfles_istituzionale_low.jpg

A Dorfles munkáját dícsérő Illy Art Collection megalkotásakor a művész saját, a '30-as években készült munkáiból merített ihletet. Az Illy a különleges csésze megalkotásával, az idős művész római kiállítását ünnepli.

gillo-dorfles.jpg

A polihisztor

Gillo Dorfles 1910-ben született Triesztben. 1928-ban beiratkozott a Milánói egyetemre, ahol 1934-ben diplomázott le, mint gyógyszerész, aki a pszichiátriára specializálta magát. Még ebben az évben elhagyta a gyógyszerészi pályát és az esztétika, a művészeti kritika felé fordult. A '60-as években, mint tanár, később professzorként tanított a milánói, a trieszti és a cagliarii egyetemeken esztétikát.

Gillo Dorfles filozófus, művész, a divat és a technika, az ízlés világának fáradhatatlan felfedezője. Műkritikus, az esztétika jelentését vizsgáló szociológus tudós. A művészetek fejlődésének és a művészeteknek társas viselkedésére gyakorolt hatásáról több fontos tanulmányt is írt.

1930 óta Gillo Dorfles művészeti és tudományos karrierje párhuzamosan fut egymással, az esztétika professzoraként és elismert művészként.

iac_gillo_dorfles_referenza_4_capp_low.jpg

A művész

Fiatalon kezdett el festeni, a kezdeti korszakában leginkább temperával alkotott, de művészetére nagy hatással volt a szürrealizmus és a metafizikai művészeti irányzatok. 

iac_gillo_dorfles_foto_di_gruppo_no_sfondo_low.jpg

1948-ban Milánóban, Gillo Dorfles önálló művészeti mozgalmat alapít Movimento per l'Arte Concreta néven. Az új irányzat alapvetően a nonfiguratív művészetből indul ki, az absztrakt egy új formája, amelyben a művész kizárólag a saját fantáziájára támaszkodva alkot formákat, színeket, és vonalakat, mellőzve az utalásokat a természetből, vagy a valós világból.

Dorfles irányzatának központi témája a művészetek találkozása, szintézise. A modern élet minden területén alkalmazzák a festészetet, szobrászatot, designt, az építészetet és a grafikai tervezést. Ennek keretein belül tervezett és alkotott kerámiákat, mozaikokat, szőnyegeket és textíliákat.

A mester csészéit és az illy Art Collection más darabjait megtalálod az EspressoShop-ban.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

 

süti beállítások módosítása