Business & Café

Miért menő a felhő és milyen előnyei vannak?

24 ápr 2016

Mit jelent pontosan a „cloud computing” fogalma? Miért lehet mindenki számára érdekes a felhő? Milyen előnyökkel jár, ha a felhő alapú technológia eszközeit alkalmazzuk a mindennapokban?

bitcasa-100657374-large.png

Először érdemes tisztáznunk, hogy mit is értünk a „cloud computing” fogalma alatt. A felhő alapú technológia a számítástechnika egyik legújabb irányzata és egyúttal egy új piaci trend is, mely a 2010-es évektől kezdett nagyobb szerepet betölteni mind a magánéletünkben, mind a vállalkozások terén. Többféle szolgáltatással találkozhatunk, de mindegyikben az a közös, hogy az ilyen eszközök üzemeltetése a szolgáltatók kezében vannak. Mi, mint felhasználók egy adott hálózaton keresztül érhetjük el, ez lehet az internet, de lehet akár helyi hálózat is egy cég esetében, azaz a szerverek összessége számunkra nem látható és érzékelhető.

A cloud megoldások legalapvetőbb előnyei a következők:

  1. A nyílt és rugalmas platformoknak köszönhetően a különböző szolgáltatások sokkal gyorsabban a rendelkezésünkre állnak, mely által egyszerűbb és gyorsabb működés valósíthatunk meg.

kep1_2.jpg

  1. A felhő alapú szemléletmód egyik nagy előnye abban rejlik, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos terhek a szolgáltatóra hárulnak, akik az erőforrások meglétét is biztosítják számunkra, így az üzemeltetéssel és az infrastruktúrával összefüggő gondoktól mentes környezetet alakíthatunk ki. Egy távoli, de biztonságos szerveren való tárolás az alapja.

the_cloud.jpg

  1. A cloud alapú alkalmazások flexibilisek, helyfüggetlenek (bárhonnan és bármikor elérhetőek) és könnyen integrálhatóak a már meglévő IT környezetbe. Szinte bármilyen igénynek megfelelő konstrukciót előállíthatunk, azaz gyorsan kialakítható, átalakítható és testre szabható, valamint fejleszthető.

kep2_1_1.jpg

  1. A szolgáltatás bérlésének, illetve az eszköz egyszerűbb és megbízhatóbb fejlesztési folyamatának költsége által sokkal hatékonyabb és költségcsökkentő működési folyamatokat eredményezhetünk.

Összességében elmondhatjuk, hogy a rohamosan fejlődő világunk egyik terméke a felhő, - melyben nagy szerepet játszott az okostelefonok és a tabletek elterjedése is - ami a hétköznapjainkat és a munkavégzésünket (emailek küldése, fájlok tárolása, naptárfunkciók) nagymértékben meghatározza és befolyásolja, ha tudunk róla, ha nem. A több szintű adatmentés, a gyors elérés és a magas szintű rendelkezésre állás szempontjából kiváló funkciókkal ellátott alkalmazások állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy helyt álljunk a mindennapokban és élvezzük a felhő adta lehetőségeket.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

Kemenesi Éva

süti beállítások módosítása