Business & Café

9 ok, amiért érdemes már a felsőoktatás alatt elkezdeni vállalkozni

02 máj 2016

Kevesen tudják, hogy sokkal több előnye van egyetem mellett inkább vállalkozni, mint más álmát minimálbérért megvalósítani. Rögtön 9 okot tudunk felsorolni!

41703_entrepreneur3f.jpg

1. Nincs tétje

Több okból sem. Egyrészt, mivel még az ember ilyenkor élete derekán jár, nincs mit veszélyeztetnie. Ebben a korban azért nem tipikus a jelentős vagyontömeg, és ha nem jön össze, akkor is csak onnan indulsz újból, ahonnan elkezdted.

Másrészről a kiadások jelentősen kevesebbek, a nappali hallgatói jogviszony miatt sokkal kevesebb járulékot kell magad után fizetni - olykor nem is kell semmit sem. Így akár úgy lehetsz ügyvezető a cégedben, hogy jelentős kiadásoktól kíméled meg magad.

2. Amúgy is nagyvárosban kell élned

Aki vidéken lakik, és ott az adott témában nehezebben mozogna, ez a kifogás máris megoldódott. Főiskola, egyetem javarészt komolyabb településeken található, így nagyobb piacra is kerültél. Mivel az ott lakás amúgy is indokolt, így nem a munkakényszer miatt kell egy újabb háztartást fenntartanod.

3. Szakmai naprakészség

Az ember úgyis azt tanulja, ami érdekli, így nyilván olyan területen (vagy ahhoz közel, azt érintve) indít vállalkozást is, ami hasonló az adott esetben. Ez azt feltételezi, hogy amíg más szakmai tudása az oktatás után stagnál, addig egy hallgató folyamatosan naprakész információk birtokába kerül, ami jelentős versenyelőny a piacon.

4. Nem függsz másoktól

Főszabály szerint egy egyetemistának kisebb fenntartási költsége van még, mielőtt családot alapít, vagy mielőtt munkába áll. Számtalan ösztöndíj, egyéb anyagi mentorálási program, pályázat áll rendelkezésre, de ha ez sem lenne elég, akkor felmerülhet egy mellékes jövedelem szüksége. 

Mindenki függetlenségre vágyik, ez a vállalkozó szellemű emberekben hatványozottan van meg. Ha még nem is milliókat, csak tíz-, vagy százezreket tudsz kiszedni havonta, de legalább a magad ura vagy, nem egy nálad is tapasztalatlanabb főnök üvöltözik veled olyan dolgokról, amit ő sem ért.

5. Folyamatosan új emberekkel találkozol

sbiz-master675.jpg

Az egyetemista élet - legyünk őszinték - klasszikusan az új emberi kapcsolatok kialakításáról szól. Kari bulik, szakmai napok, előadások, suli utáni sörözések. Rengeteg új impulzus - és új ember

Ez azt jelenti, hogy ha kellően nyitott valaki, meri áramoltatni a márkáját, elmeséli a többieknek, mivel foglalkozik, számtalan visszajelzést kap arról, amit csinál, nem beszélve arról, hogy számtalan új lehetőségbe szaladhat bele.

6. Hamarabb találsz mentort

Ha egy fiatal kezd vállalkozni, mindig van egy lovagregényi bája. A dörzsöltebb, tapasztaltabb veteránok szívesen adnak tanácsot lelkes ifjú titánoknak, akikben magukat látják. Ez a későbbiekben már nem igazán áll rendelkezésre - hisz milyen alapon is lehetne? A könnyed báj idővel elillan.

7. Nagyobb eséllyel találod meg a társaid

Az egyetem agilis fiatalok olvasztótégelye is. Az egyik legfontosabb alappillér a megfelelő társak megtalálása, és mivel érdemes - sőt, szükséges - minél sokszínűbbre kiépíteni a csapatod, ebben kiválóan tud segíteni a felsőoktatási miliő. 

Ajánlott cikkünk: Hogyan építs startup szupercsapatot?

8. A saját karriered építed

20160322174511-designer-job-side-money-bills.png

Nincs azzal baj, ha nyáron fagyisként dolgozol, ha egy étteremben szolgálsz fel, vagy a nyugatis mekiben szolgálod ki a Szegedre siető egyetemista társaid. De tudd, hogy létezik más alternatíva is!

Vagy a saját álmodat építed, vagy valaki másét - Farrah Gray

Ha reálisan nézzük a dolgot, nyilván, azon felül, hogy lesz egy egyéni tapasztalatod, kevésbé járulhat hozzá a személyes karrieredhez, mintha a már meglévő álmaidon kezdenél el dolgozni.

Senki nem fog helyetted fáradozni, hogy a céljaidat megvalósítsa. Ha ez viszont így van, érdemes saját magadnak elkezdeni ezeket - és minél hamarabb.

9. Életre szóló élmény

Bárki bármit mond, teljesen másképp gondol vissza az ember azokra a(z üzleti) kalandokra, amelyeket megtett, mint azokra az órákra, amelyet másnál dolgozott. Dolgoztam alkalmazottként, és tettem (teszem) a dolgom saját magamért vállalkozóként - és a kettő számomra összehasonlíthatatlan. 

Felejthetetlenek a sorsformáló tárgyalások előtti, pattanásig feszült ötletelések, a stratégia kidolgozásával töltött éjszakák, vagy az alig hitt, de megvalósult eredményeket ünneplő boldog pillanatok. 

+1 ...és te hol fogsz egyetem után dolgozni?

Most tényleg...ki ne akarná ezt a választ adni rá: Hát a saját cégemben!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

tp_square.pngTóth Patrik | Business & Café - szerkesztő
19 évesen alapította első hivatalos vállalkozását. Vállalkozó, rendezvényszervező, újságíró, és tanácsadó.A Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász hallgatója.

süti beállítások módosítása