Business & Café

5 tulajdonság, amivel tuti sikert aratsz az állásinterjún

19 máj 2016

Melyek azok a tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlenek a munkába állás során? Mennyire fontos a helyes önismeret, azaz az önmagunkkal szembeni reális önértékelés? Mik a legpozitívabb jellemzők, melyek a legtöbb álláshoz szükségesek?
kep3_2_1.jpg

Álláshirdetések sokaságával találkozunk nap mint nap, melyek mindegyike tartalmazza az adott állásra megfelelő jelölt alapvető és elvárt tulajdonságait. A kérdés mindig az, hogy valóban rendelkezünk-e a felsorolt jellemzőkkel és egy állásinterjú során miként tudjuk mindezt alátámasztani és meggyőzni a munkáltatót arról, hogy mi vagyunk az adott pozícióra legalkalmasabb munkavállalók. Több éves HR-es tapasztalatomnak köszönhetően sokféle hirdetéssel és az azokra jelentkező emberrel találkoztam már, így az alábbi összefoglalás remélem mindenki számára hasznos útmutatással szolgál.

Mi az az öt legfontosabb tulajdonság, amivel egy hirdetésben a legtöbbször szembe találjuk magunkat?

1. Gyakorlatiasság

Szinte minden álláshirdetésben olvashatjuk, hogy a gyakorlati tapasztalat mennyit számít egy általunk megpályázott munka esetében. Fontos, hogy minél inkább kiemeljük az adott pozíció szempontjából releváns és konkrét, a gyakorlatban már elvégzett feladatainkat és projektjeinket. A célorientáltság, a feladat- és eredménycentrikusság kiemelése fontos tényező.

2. Megbízhatóság

Egy jó munkavállaló mindig megbízható és lelkiismeretes, azaz örömmel végzi a rá szabott munkát. A célok elérése érdekében kitartó és felelősséget vállal az adott feladattal kapcsolatban, egyúttal törekszik a minőségi munkavégzésre is. Igyekszik az igényességre és a gyorsaságra, valamint a következetes feladat végrehajtásra törekedni.

kep2_2_1.jpg

3. Együttműködő- és alkalmazkodó képesség

A munka során fontos, hogy egyedül, de egyúttal csapatban is helyt tudjunk állni. Ahhoz, hogy be tudjunk illeszkedni az adott közegbe a jó kapcsolatteremtő képesség, a nyitottság, a segítőkészség és a tolerancia sem utolsó szempont. Az emberi kapcsolatok, a másokhoz való viszonyunk az egyik legmeghatározóbb elem a munka során is. A közösségi ember és a társaságot kedvelő jelölt mindig pozitív benyomást kelt.

4. Kommunikációs képesség

A világos megfogalmazás és a közérthetőség szinte alapvető feltétele egy jó kommunikációs képességgel rendelkező jelöltnek. A hiteles, határozott és meggyőző, valamint a könnyed, szórakoztató és közvetlen kommunikáció is értékes tud lenni. Nem csak jól kell tudni válaszolni, de rendkívül fontos a jó kérdezés módszere is.

kep1_3_1.jpg

5. Kiegyensúlyozottság

Egy higgadt, nyugodt és kiegyensúlyozott jelölt a lehető legideálisabb választás minden esetben, aki képes az önálló és fegyelmezett munkavégzésre. A kiegyensúlyozottság jó, ha párosul a talpraesettséggel, így a magabiztosságot is könnyebben sugározzuk magunkból. Alapvető feltétele a jó önismeretnek is, hiszen ekkor elégedettek vagyunk önmagunkkal, azaz összhang és harmónia alakul ki a szavak és a testbeszéd között.moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

Kemenesi Éva
(Képek: innen, innen és innen)
süti beállítások módosítása