Business & Café

Honnan tudhatod, hogy már gazdag vagy?

29 máj 2016

Mikor tekinthetünk valakit gazdagnak? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy gazdagnak minősülj? Mit gondolnak erről a legsikeresebbek, és mi is? 20150714154232-dont-need-stem-degree-make-good-money-businessman-wallet-money-wealthy_1.jpeg

A gazdagság szubjektív fogalom. Eszerint akár mindenki gazdag, aki annak érzi magát? De akkor ki gazdag? Ez akár országonként is eltérő lehet, de legjobban talán mégiscsak személyfüggő.

Ha lesarkítom, az a hajléktalan, akinek két almája van, gazdagabb, mint az, akinek csak egy.

Az, hogy ki gazdag, tehát fejben dől el, és az alapján, mihez képest. Nyilván, a világ leggazdagabb embere materiálisan gazdag, ám nem biztos, hogy minden megközelítésből. Hetekig törtem a fejem, vajon hogyan állapítható meg a gazdagság, mint fogalom. Hisz ki ne lenne kíváncsi, vajon gazdagnak számít-e?

De nézzük, mit mond először is az értelmező szótár:

gazdag: mn, 1. Anyagi javakban bővelkedő, vagyonos 2. Értékes dolgokban, természeti, vagy szellemi kincsekben bővelkedő 3. Értékes tulajdonságokban, változatosságokba bővelkedő 4. Bőséges, busás.

A fogalom tehát nem csak külső, anyagi megnyilvánulásban jelentős, hanem belső értékeket is feltételez.

Kis érdekesség: a gazdagokat szeretik egyáltalán?

Sokan nehezen tudják elképzelni, hogy valaki jó helyzetfelismeréssel, bizonyos alaptőkével, tisztességes munkával is meggazdagodhat. - Zwack Péter, üzletember

_

Abban a pillanatban, amikor valakinek a tehetsége nagyobb, és hajlandó több időt is rááldozni, valószínűleg többje lesz, mint annak, akinek kisebb a tehetsége, és kevesebb időt is áldoz rá. Rendkívül elítélendőnek tartom, ha valaki nem áldoz időt arra, hogy megszerezze, amire szüksége van, de reklamál, ha másnak többje van. - Windischgraetz Katalin, hercegasszony, divattervező, cégtulajdonos

1. Materiális megközelítésből

Alapvetően 4 kategóriát tudok megkülönböztetni:

  • örökölt gazdagság
  • önerőből (üzleti alapon) épített gazdagság
  • önerőből (lobbista tevékenységből) épített gazdagság
  • törvénytelen úton létrejött gazdagság

A gazdagság vajon egy fokmérő lenne? Például, az a gazdag, aki a 100 leggazdagabb magyar közé tartozik? Arra kellett rájönnöm, hogy nem.

Úgy vélem, a materiális gazdagság az, amikor nem kell olyan dolgokat tenned, amit már nem szeretnél, és csak azzal foglalkozhatsz, amire valóban vágysz. És persze amikor meg tudod vásárolni amire valóban szükséged van.

Pénzügyi értelemben vett gazdagság tehát,

  • ha nincs kedved már otthon takarítani, és fel tudsz bérelni egy takarítónőt.
  • ha el akarsz menni a családoddal nyaralni, és meg tudsz fizetni egy profi menedzsert, hogy addig is gondozza az ügyed.
  • ha le tudod cserélni az autód, ha arra okod van.

Számomra nem gazdag az az ember, akinek 20 milliárd forint áll a számláján, de boldogtalan, és olyan dolgokkal kell foglalkoznia, amitől herótja van.

Ezen felül hiába van papíron milliárdos vagyonod, ha úgy el vagy adósodva, hogy pengeélen táncolsz minden nap.

2. A gazdagság, mint elégedettség

tumblr_n0sjgmo3381qh9n5lo1_540.jpg

A gazdagság nem csak materiális, hanem pszichológiai körülmények összessége is.

A gazdag nem az, akinek sok pénze van, hanem az, aki jól él.

A koldus is gazdag, ha vágya nincsen,

de koldusabb a templom egerénél

a gazdag, aki reszket, hogy szegény lesz.

- William Shakespeare

Jó példa erre, amikor valaki több száz millió forintos vagyontömeget hoz össze, de ez mégis olyan áldozatokkal jár, hogy szinte a hétköznapi életét teljesen megkeseríti. Vajon megéri? Megéri ez a boldogtalanság, kiszámíthatatlanság, és félelem? Ilyenkor jön az a rész, és ál-mártírság, hogy valóban ő nem is magának dolgozik.

3. Mondd, kinek gyűjtesz?

Ismerjük a mondást: halottas kabáton nincs belsőzseb!

A gyerekednek, unokádnak? Ne nevettes! Ha valamirevaló, megoldja, és nem biztos, hogy ami neked érték, neki is az lesz. Alföldi lévén jól tudom, mennyire kiváló példa erre, ha felépítesz egy hatalmas mezőgazdasági céget, mégis az örökösök jelentős százaléka az első másodpercben meg akar válni tőle, mert egyáltalán nem érdekli, nem is ért hozzá.

4. A gazdagság titka a boldogság?

confident.jpg

Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze. Szegénynek bennünket a még több utáni vágyakozás tesz. A boldogság titka nem az, hogy többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk.

- Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus

_

Gazdag az, akinek egy forinttal többje van, mint amennyi az igénye. Gazdag a kecskepásztor, akinek három kecskével többje van a többinél, de szegény az az amerikai milliárdos, aki nincs megelégedve a 80 milliárdjával, mert 66 kell még neki.

- Klapka György, üzletember

Ahogy végigvezettem - magam számára is - a megannyi megközelítést, lassan-lassan felsejlik előttem a megoldás. Úgy vélem, a gazdagság valójában egyetlen szó:

szabadság

A gazdagság szabadság - materiálisan, és szellemileg egyaránt.

Honnan tudhatod, hogy te már gazdag vagy? - tettük fel a kérdést. Onnan, ha első lépcsőként elfogadod, és értékeled azt, amid van. 

A gazdagság az anyagi függetlenség, az elégedettség, a boldogság, és a harmónia egyvelege. Az igazi gazdagság nem digitális számsorok elvakult üldözése, hanem annak elfogadása, hogy nem uralhatsz mindent, mégis elérheted (az akár anyagi) céljaidat.

Ajánlott cikkünk: 7 dolog, amit a világ leggazdagabbjai gondolnak a pénzről

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

tp_square.pngTóth Patrik | Business & Café - szerkesztő
19 évesen alapította első hivatalos vállalkozását. Vállalkozó, rendezvényszervező, újságíró, és tanácsadó.A Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász hallgatója.

süti beállítások módosítása