Business & Café

A hónap embere - Kapás Boglárka

10 jún 2016

Kapás Boglárka ötszörös Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes úszónő. A 2016-os londoni úszó EB-n a magyar csapat legeredményesebb tagjaként 4 aranyérmet szerzett. Az ELTE pszichológia szakos hallgatója.

12670711_1057791730943904_4101214051639558054_n.jpg

1. Egy profi sportoló életében nincs olyan, hogy holnap megcsinálom. Honnan merítesz nap, mint nap erőt az edzéshez?

A londoni Európa-bajnokság sikerei hatalmas lökést adtak, az edzések alatt ebből merítek erőt. Feszített a tempó, kevesebb, mint 60 nap van Rióig, a medencében minden egyes mozdulatomnak megvan a jelentősége, ezt pontosan tudom, és mivel a lehető legjobb szeretnék lenni magamhoz képest az olimpián, ezért a lehető legjobban próbálok megcsinálni minden egyes edzést.

Életemben nem voltam még ennél motiváltabb, azonban ha holtponthoz érek, mindig végig gondolom, mit is akarok ezzel elérni, miért is csinálom. Ha ezekre válaszoltam, már nem is olyan nehéz rászánnom magam a következő edzésre.

2. A világ az olimpián biztosan meg fogja ismerni a neved. Milyen érzés ez? Mi a terved, esetleg mihez kezdesz a világhírnévvel?

Sport berkeken belül már eddig is tudták a nevem, hiszen évek óta járok világversenyekre. Igazából nem szoktam ezen gondolkodni, jelenleg a teljesítményemre összpontosítok, azonban egyre gyakrabban ismernek fel az utcán, integetnek át a piros lámpánál és gratulálnak nekem.

13282203_1304998402860953_1089715203_n.jpg

3. Az elsődleges cél most minden bizonnyal az olimpia, de van már esetleg ötleted, hogy mihez kezdesz utána?

Valóban, elsődleges célom az Olimpia, Londonból hazatérve folytatom a kemény munkát, egyből visszacsöppentem az edzésekbe, hiszen ismét kemény alapozó időszak van előttem.

Az Olimpia után közvetlenül szeretnék picit pihenni, esetleg nyaralni. A távlati terveimben is az úszás szerepel, az ELTE pszichológia szakos hallgatójaként sport pszichológusnak tanulok, tehát maradok a sportnál, ebben a közegben képzelem el a jövőmet.

4. A siker nyilván teljessé teszi az életed, de mire jut időd az uszodán kívül?

Az életem jelenlegi szakasza szinte kizárólag az úszásról szól, ezen kívül egyetemre járok, és igyekszem minél több időt tölteni a szeretteim körében. Szabadidőmben szívesen olvasok, zenét hallgatok, sütit sütök, a barátaimmal találkozom.

nlc1.jpg

5. Egyensúlyban lehet tartani az élsportolói és a fiatal életvitelt?

Nem az átlagos fiatalok életét élem, nekem elég sok dolog kimaradt az életemből, amit így utólag már kicsit sem bánok, továbbra is gond nélkül feláldozom ezeket az úszásban kitűzött céljaim érdekében. Például nem tudtam/tudok bármikor moziba menni, vagy csak úgy lazán eltölteni egy napot otthon, olvasgatva és persze az esti programokról is le kell mondanom a hajnali edzések miatt.

Viszont a mérlegnek megvan a másik oldala is, az úszás révén bejártam az egész világot, az olimpiák hangulata örökre meghatározó élmény marad, például a szingapúri ifjúsági olimpia még mindig az egyik kedvenc élményem, amiről bármikor nagyon szívesen beszélek.  Az egész magyar csapat olyan volt, mint egy nagy család, imádtam ott lenni, ezek azok a dolgok, amik kárpótolnak.

6. Milyen tanácsot adnál a sikerre vágyó fiatalok számára?

Azt tanácsolnám, hogy legyenek nagyon kitartóak, sose adják fel az álmaikat, viszont azt is tudniuk kell, hogy áldozatok nélkül nem lesz siker, mindenért meg kell küzdeni.

Az úszás megtanít az életre: a küzdésre, a nyerni és veszíteni tudásra, arra hogy semmi sincs ingyen. A dobogóra az jut fel, aki megküzd érte, számomra ezért olyan szép és értékes.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása