Business & Café

A siker titka a megosztáson alapuló felfogásmód?

29 júl 2016

Egyedül vagy társakkal? Titokban tartani vagy közzétenni? Mit mutatnak a trendek, azaz valóban a siker kulcsa a megosztásra épülő vállalkozásokban rejlik?1_kep.jpg

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak és bővültek azok az üzleti modellek, melyek a világ vezető cégeire jellemzőek. Egyértelműen abba az irányba terelődik a hangsúly, hogy a fogyasztókat több választási lehetőséggel, jóval több információval és egyúttal nagyobb hatalommal ruházzák fel. Lisa Gansky az ilyen felfogású üzleteket nevezi „mesh vállalkozásoknak”.

Alapelve, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban áll valamilyen módon és valamilyen eszköz segítségével. Az internet és az informatikai struktúra megfelelő kihasználásával rendkívül széles skálán mozoghat egy vállalkozás.

kep4.jpg

Nézzük röviden, hogy elsősorban mi jellemzi a MESH modellt:

  1. Termékek és szolgáltatások nyújtása akkor, amikor épp szükség van rá, mindez a közösségi média eszközeinek, a vezeték nélküli hálózatok és egyéb lehetséges forrásokból származó adatok felhasználásával.
  2. Megbízható márka és szilárd alapokra épülő közösség létrehozása (folyamatos kommunikációra építve) azáltal, hogy bár kevesebb mindent vásárol az ügyfél, de több mindent használ.
  3. Nyomon követése a termékek mozgásának és a megszerzett információk összegyűjtése, mindez fejlett webes és mobil adathálózatok segítségével.
  4. A piacon és az értékláncon belüli megosztás erősítése a cél (megosztott termékek), amellyel a helyi szolgáltatásokat értékesebbé és fontosabbá teszik.
  5. Az ajánlások, a hírek és az egyéb információk leginkább szóban terjednek, melyhez nagymértékben kihasználják a közösségi háló kínálta lehetőségeket.

+ 1 Az érdeklődés folyamatos fenntartása, a minél több ember általi folyamatos használat és az egymás közötti információ-és tudásmegosztás fokozása, a megbecsülés és a fixbevételek megteremtése.

kep2.jpg

Az alábbi oldalon megtalálható az az előadás, ahol bővebben is tájékozódhatunk a mesh vállalkozások életképességének és létjogosultságának alapjairól:

http://www.ted.com/talks/lisa_gansky_the_future_of_business_is_the_mesh

Képek innen, innen és innen.

Kemenesi Éva

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása