Business & Café

5 tanács, hogy ne elhamarkodottan vágj saját vállalkozásba!

17 okt 2016

Ahhoz, hogy elindíts egy vállalkozást nem kell sok minden. Abban viszont, hogy sikerre is vidd a céged, rengeteg tényező fog közrejátszani. És hogy mit érdemes megfontolni, még mielőtt felmondanál a mostani munkahelyeden? Lássuk!12507310_562148023943083_3839186505558377217_n.jpg

1. Nem kell, hogy tökéletes legyen, merj javítani!

Sokan megtorpannak azelőtt, hogy belevágnának a nagy kalandba. Nem kezdik el mert a termékük a szolgáltatásuk, vagy a tudásuk még nem tökéletes. Félnek a megmérettetéstől, a kudarctól, de ez a legtöbb esetben azt is jelenti, hogy nem fogják elkezdeni soha.

A megoldás egyszerű: lépj ki a komfortzónádból és kezdd el csinálni! Egy idő után a tervezgetés már nem mozdítja elő az ügyedet.

Állításom igazolására, hivatkoznék egy viszonylag sikeres vállalkozóra: 

Isten áldja meg a vásárlóimat. Megveszik a termékeimet még mielőtt tökéletesek lennének.

Henry Ford

2. Gyakorlati ismeretek a gyakorlatból 

Nem mi találtuk ki: a modern oktatási rendszer az alkalmazotti létre készít fel. Az elméleti tudásnak fontos szerepe van, de elérkezik az idő, amikor már pusztán elméleti szinten nem tudsz tovább fejlődni. Ahhoz, hogy megtanuld a sikeres vállalkozások titkát, bizony el kell kezdened csinálni - időt, energiát, és pénzt nem kímélve. Ez persze optimális esetben egyáltalán nem egyenértékű azzal, hogy innentől kezdve semmilyen új ismeretet nem vagy hajlandó elsajátítani.  

3. A sok munka nem egyenlő sikerrel

Az élet egyik nagy igazságtalansága? A morális szempontokat félretéve, ez egy állandó tényező. Attól, hogy sokat dolgozol, önmagában még nem leszel sikeres. A vállalkozókkal és vállalkozásaikkal sincs ez másképp. Gondold végig mire lesz időd és mire nem, különben könnyen úgy jársz, mint az alábbi, jellemző idézet hőse.

Annyi dolgom van a vállalkozásom körül, hogy nincs időm pénzt keresni.

Az élet igazságtalan, a befektetett munka nem feltétlen egyenesen arányos a sikerességgel, persze félreértés ne essék, a sok munka a siker nélkülözhetetlen kelléke, de korántsem biztosítéka! 

tumblr_static_filename_640_v2.png

4.  Vállalkozó bárki lehet, de nem mindenki lesz sikeres

Elkezdted, gyakorlati ismereteket szereztél, dolgozol is látástól vakulásig, de még mindig nem garantált a sikered? Bizony nem! A vállalkozás önmagában csak kezdeményezőkészséget jelent, de a valódi kérdés esetünkben az, hogy ki milyen szinten akarja, és képes játszani a játékot.

Az a fickó is vállalkozó volt akit Mikulásként lekapcsoltak az adóellenőrök, de Rockefeller is vállalkozó volt. Érdemes a tervezett vállalkozásod pályáját is idejekorán meghatározni, hogy a pozitív végkifejlet ne maradjon el! Saját magadnak kell kijelölnöd a feladataidat, és lélekben is alkalmassá kell válnod a végrehajtásukhoz.

11148356_547178112106741_3011146005419609545_n_1.jpg

5. Út a kudarchoz: Kifogások kontra valótlan elképzelések

Nincs pénzem, nincs tudásom, túl fiatal vagyok, túl öreg vagyok, nincsenek álmaim, nincsenek céljaim naphosszat sorolhatnánk.  

Sok embert inkább a mentségei, mintsem az álmai vezetnek.

Robert T. Kiyosaki

A jó hír, hogy elérkeztünk a sikered utolsó akadályához. A rossz hír, hogy ez is egyedül rajtad fog múlni. Ez a kellemetlen valóság ideje, kíméletlenül őszintének kell lenned magaddal, elvégre a tét mégiscsak óriási! Felmondasz a munkahelyeden, vagy nem?

A tények makacs dolgok és neked rengeteg tényre lesz szükséged. Van üzleti terved? Van pénzügyi terve a vállalkozásodnak? Miből fogod finanszírozni? Miből élsz majd mellette?

Ezek olyan alapvetések, amikre ha nem tudsz választ adni, inkább várj még egy kicsit mielőtt az állásodat otthagyva nagy pénzeket invesztálnál a tervbe, mert valószínűleg még nem állsz készen. Van még egy megoldás, kereshetsz társat is magad mellé, aki ért a területhez és meg is bízol benne, de ez már egy másik történet. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

Köszönet Robert T. Kiyosaki-nak aki "Gazdag Papa: Mielőtt feladnád az állásodat" című könyvével inspirálta a cikk megszületését. 

süti beállítások módosítása