Business & Café

A leghatásosabb előadók titkai, avagy hogyan beszéljünk közönség előtt

19 nov 2016

Bármit megteszel, csak ne kelljen nyilvánosság előtt beszélned? Úgy érzed, képtelen lennél rá, és úgyis csak elbénáznád? Természetesen ez rossz hozzáállás, mint minden más, a nyilvános beszéd is egy tanulható készség. Hasznos tanácsok következnek, szám szerint mindjárt öt!

microphone-with-audience.jpgMég mielőtt retorikai zsenit képzünk belőled, következzen egy kis tudomány, mégpedig a beszédé és hangképzésé. Valószínűleg senkinek nem fogok újat mondani azzal, hogy a nyilvános beszéd megtartásához a legfontosabb eszköz a hang, pontosabban a beszéd. Ezen a területen pedig kész tények elé állít minket az élet, lássuk mi a helyzet a dumatudománnyal, röviden.

A beszéd kialakulását 3 tényező adja:

  • A beszéd szerveinek felépítését örököljük (hangszálak, garat, szájpadlás elhelyezkedése, stb.). Ez teljesen fix dolog, elég nehezen változtatható, de fontos, mert ez adja a hang tónusát, a hangszínt, és a beszédhibákért is jórészt ezek a bizonyos szervek felelnek.
  • Az egyéni beszédkészség is örökölt tulajdonságokon múlik. A testfelépítésből adódóan is eltérések lesznek szónoki képességeinket illetően, gondolok itt az artikulációra, ritmusra, egyebekre. Egy nagydarab férfi egészen máshogy beszél, mint egy nádszál vékony hölgyemény.
  • A beszédkörnyezet: hároméves korig kialakul az alapvető beszédhangzási rend, hatéves korra pedig kialakul az az artikulációs bázis amivel majd leéled az életed.

Jó, jó tudomány, remek volt, de mire tudod felhasználni? A válasz egyszerű, ez lesz a sikered első és talán legfontosabb eleme:

1. Az önismeret

Ahhoz, hogy a földbe döngöld a közönséget a beszédeddel/prezentációddal/bármilyen verbális szerepléseddel, nagy mértékű önismeretre lesz szükséged. És ez nem közhely. Ha tudod milyen karakter vagy te valójában, akkor leszel képes a színpadon is önmagadat adni. Ez egyedül azért fontos, mert ha nem egy színdarabról van szó, akkor egyedül akkor rúgsz labdába, ha őszintén, a saját személyiségedből kiindulva adod elő a mondanivalódat. Ha nem vagy őszinte, a közönség egyből kiszúrja és már el is veszítetted őket. A saját énedet kell a közönségre kisugároznod, de nem magamutogató stílusban. Madách értette a lényeget: "Nem adhatok mást, csak mi lényegem".

2. Egy kis szenvedély

Tényleg csak egy kicsi, leginkább patikamérlegen kimért mennyiségű. Az önismeretedből fakadó őszinteséged mellett ez a kis szenvedély nyeri meg számodra a hallgatóságot, mert rámutat a belső meggyőződésedre a témáddal kapcsolatban. Röviden: fegyelmezett indulat = látható elkötelezettség. 

giphy_1.gif

3. Logikai érvelés

Miért éri meg nekem erre az emberre figyelnem? Miért kellene elhinnem neki amit mond? Lehet, hogy ilyen direkten nem fogalmazódik meg minden hallgatódban, de valamilyen formában kétségkívül fel fog merülni bennük. Erre pedig az egyetlen válasz az, hogy logikusnak kell lennie annak amit mondasz. És ez sem közhely. Kismilliószor távoztam úgy előadásokról, beszédekről, hogy egyáltalán nem éreztem magam meggyőzve. Ez pedig szerintem egyedül a kommunikáción múlik. Logikusan, érvekkel alátámasztani a mondanivalót, amihez pedig szükséged lesz a következő pontra ami a:

4. Felkészülés

Az összes pont közül talán a legfontosabb. Fel kell készülnöd, a beszédedből, a logikai vonatkozásokból, a poénokból amit elsütsz majd, de még a közönségedből is érdemes felkészülnöd: fiatalok lesznek, vagy idősebbek? Valamilyen szubkultúra, vagy foglalkozás képviselői? Milyen közös vonatkozás van, hol fogod tudni elcsípni őket? És miután felépítetted a mondanivalódat próbálni, próbálni, próbálni! Ez lesz a legegyszerűbb megoldása mindannyiunk közös ellenségének, ami nem más, mint a:

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

(Képek: virtualspeechcoach.com, giphy.com, 

süti beállítások módosítása