Business & Café

Számla enciklopédia - melyik számla mire jó és mikor használjuk?

25 okt 2017

Végszámla, átutalásos számla, előlegszámla, gyűjtőszámla. Néhány számla a rengeteg típus közül, amiket gyakorlott vállalkozóként használnunk kell. De biztosan tudod, hogy mikor melyik számlatípust érdemes használni és hogy melyik mire jó? Tegyük rendbe a fogalmakat!pig_money.png

Számlázási kisokos című sorozatunkban már utánajártunk melyek az online számlázás előnyei és miért érdemes online számlázni, majd ezután bebizonyítottuk, hogy mennyivel gyorsabb és gazdaságosabb online számlázni, mint kézzel töltögetni a papírszámlákat.

Ebben a cikkben szintén egy izgalmas témának járunk utána, megnézzük, hogy pontosan milyen típusú számlákat állíthatunk ki, és mikor érdemes ezeket használni. Kezdjünk is bele!

Proforma számla: Egy jövőben teljesítendő szolgáltatás ellentételezését igazoló bizonylat. A proforma számla kifizetése után következik a teljesítés, majd a tényleges számla kibocsátása.

A proforma számla tulajdonképpen teljesen megegyezik a díjbekérővel, annyi a különbség köztük, hogy a proforma számlákkal külföldi partnerek esetén, míg a díjbekérővel Magyarországon találkozhatunk.

Amikor a

  • díjbekérő alapján megérkezik hozzánk a pénz, akkor
  • egy előlegszámlát kell kiállítanunk pontosan arról az összegről, ami megérkezett hozzánk.

Ahogyan azt az előbb mondtuk, a proforma és a díjbekérő csupán egyetlen dologban különböznek, pontosan ezért

  • egyik sem szigorú számadású
  • egyik sem sorszámozott és
  • nem kell utánuk adóznunk sem.

Miután megérkezett hozzánk a pénz nem szabad elfelejteni, hogy az egy bruttó összegnek számít, tehát nem ez lesz a nettó összegünk, amit az előlegszámlán fel fogunk tüntetni. Ebből kell visszafelé kiszámolni, hogy pontosan mennyi is az áfatartalmunk - ezt szintén fel kell tüntetni a számlán.

Ezt a számlát elpostázhatjuk papíralapon, de online is elküldhetjük, mondjuk a Számlázz.hu rendszerén keresztül. 

Előlegszámla: A vásárolt termék/szolgáltatás ellenértékének egy részét tartalmazza, de szólhat a teljes összegről is. A kifizetés feltétele a teljesítésnek, ami után elkészíthetjük a végszámlát.

A díjbekérő után állítjuk ki az előlegszámlát, a termék/szolgáltatás ellenértékének egy részével.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy ez már

  • ez szigorú számadású
  • adózási kötelezettséggel jár.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a teljesítés dátumaként az a dátum kerüljön az előlegszálára, amikor megérkezett a pénz, vagy készpénzben megkaptuk az adott összeget.

Az előlegszámlán mindenképp fel kell tüntetnünk az ELŐLEG szót. Ezen kívül szerepeltetnünk kell a nettó összeget, a bruttó összeget és az áfatartalmat is.

Az előlegszámla tartalmi kellékei szinte teljesen megegyeznek a végszámláéval. Igazából ma már a számlák között semmiféle különbséget nem teszünk - nincs olyan, hogy egy valami előlegszámla vagy végszámla, ennek ellenére külön kell választanunk őket.

Végszámla: Tartalmazza a termék/szolgáltatás teljes értékét, a már kifizetett előleget és a még fennmaradó összeget.

A végszámla kiállításakor is több mindenre figyelni kell, úgymint:

  • a teljesítésnek meg kell egyeznie azzal a dátummal, amikor az árut átadtuk a vevőnek, vagy a szolgáltatást leszolgáltattuk.
  • az előleg sorszámát mindenképpen fel kell tüntetni a végszámlán is
  • negatív előjellel kell az összegnek a végszámlán szerepelnie
  • fel kell sorolnunk azokat a termékeket/szolgáltatásokat, amiket eredeti áron szerettünk volna értékesíteni. Ezeknek az összegeknek a különbözete fogja kiadni azt az összeget, amivel a vevő még tartozik felénk.

Összegezve:

  • Kiállítod a díjbekérőt Számlázz.hu rendszeredben ezután online egy kattintással tovább is küldöd
  • A partnered megkapja, majd kifizeti neked
  • Ha rendelkezel banki kapcsolattal, akkor ezt a rendszer azonnal egy előlegszámlává konvertálja neked
  • És ezután minden megy a maga útján, neked csak számolnod kell majd a pénzt
  • Ha végszámlát állítasz ki, akkor már csak be kell hívnod az előlegszámlát és készen is vagy.

Ugye, hogy nem bonyolult! Főleg akkor, ha a Számlázz.hu rendszerét használod, ahol számtalan folyamat automatikusan zajlik le, mint például az előlegszámla kiállítása.

Több tudásra szomjazol még? Hozunk még nektek néhány számlatípust, hogy még bővebb legyen a számlákkal kapcsolatos tudásbázisotok!

Egyéb számlatípusok:

Készpénzfizetési számla: Az ilyen számlák esetén, a számla kelte, teljesítése és fizetési határideje megegyezik. A számla kiállításakor az abban foglaltak teljesítése és ellentételezése is megtörténik.

- Átutalásos számla: Átutalásos számla esetén a számla kiállításának időpontja nem egyezik meg annak ellentételezésének dátumától.

- Részszámla: Egy többlépcsős feladat valamely részének az elkészítése után szoktuk kiállítani. A részfeladatok befejezése, és az ezekhez kapcsolódó részszámlák kiállítása után készülhet el a teljes feladatot lefedő végszámla.

- Helyesbítő számla: A mai napig gyakran előfordul, hogy a számlázóprogrammal kiállított számlák esetében kézzel javítunk a hibákon. Ez hatalmas hiba, hiszen a programmal kibocsájtott számla esetén a kézi javítás szigorúan tilos. Ha elrontottuk az összeget, vagy az időközben megváltozott, akkor bizony egy helyesbítő számlát kell készítenünk. Ezen a számlán szereplő negatív előjelű összegek fogják "egyenesbe" hozni a számládat, így korrigálhatod számláidat a valósághoz.

- Sztornó számla: Ezt a számlatípust akkor használjuk, ha a számlánk kiállítása után a vevő elállt a vásárlástól. Oda kell figyelnünk arra, hogy a sztornózó számla teljesítési dátuma általában egy és ugyanaz, mint ami a rontott számlán szerepel.

- Gyűjtőszámla: Gyűjtőszámlát akkor használhatunk, ha az adóalany ugyanannak a szervezetnek, személynek több számlakibocsátására jogalapot teremtő ügyletet teljesít a teljesítés napján egyidejűleg illetve a rá vonatkozó adó-megállapítási időszakban.

Még mindig maradtak benned kérdések? Látogass el a Számlázz.hu-ra, ahol még több érdekes információt találsz a különböző számlatípusokról.

Tartsatok velünk a következő részben is, ahol újabb számlázással kapcsolatos kérdésekre fogjuk megadni a legszakmaibb válaszokat!

Kövess minket a közösségi médiában is!

Egy kattintás most milliókat érhet!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása