Business & Café

Ökolábnyom-csökkentés a hétköznapokban (X)

27 nov 2017

Legtöbbünk számára több mint ismerős a napi rutin: a gyerekek iskolába, óvodába fuvarozása, majd megérkezés a munkahelyre, az egész napos robotolás után esténként pedig – ha van még rá időnk és energiánk – esetleg beleférhet egy kis mozgás vagy némi kikapcsolódás szeretteinkkel. Azt viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezekhez a tevékenységekhez mennyit utazunk keresztül-kasul a városban, és ezáltal mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után minden nap.budapart_2017_osz_backlight_796x396.jpg

(A cikk megjelenését a Property Market Kft. támogatta)

A munkanapok során kialakult szokások legtöbbünk életét annyira meghatározzák, hogy szinte már fel sem tűnik, hogy mennyi helyen járunk egy-egy nap. Ha egyik gyerkőcünk óvodás, másik iskolás, máris két, külön intézménybe kell eljuttatnunk őket minden hétköznap reggel. Ezután mi következünk: irány a munkahelyünk, amely gyakran másik kerületben, netán másik városban van. Amint eljutunk az irodánkba, megeshet, hogy munkánk miatt ki kell szállnunk valahová, majd újra visszasietünk az irodába. A munkaidő végeztével, ha szerencsénk van, és marad kapacitásunk sportra vagy közös kikapcsolódásra családunkkal, barátainkkal – természetesen egy újabb helyen a városban.

Ami közös ezekben a tevékenységekben, hogy sokszor jelentős utazást igényelnek;

  • óvodától iskoláig,
  • munkahelytől edzőteremig,
  • étteremtől vissza az otthonunkig.

Ez pedig több szempontból is kedvezőtlen lehet: egyrészt, ha összeadjuk, az utazással töltött időt egészen biztosan másképp is el tudnánk azt tölteni; másrészt pedig a környezetünknek sem teszünk jót a folytonos közlekedéssel, legfőképp, ha mindenhová autóval járunk. Erre a problémára sokan, sokféleképpen keresik a megoldást, például Budapesten a közeljövőben egy egész városnegyed igyekszik majd e szempontból is pozitív alternatívát nyújtani: a BudaPart a „város a városban” és a fenntarthatóság elvét vallva egy helyen szolgálja majd ki az itt dolgozók és a leendő lakók legmodernebb igényeit, hisz egyszerre nyújt kényelmes otthont, motiváló munkakörnyezetet és kellemes szabadidős helyszínt.

A Kopaszi gát mellett, a Property Market által megvalósuló ingatlanfejlesztés egy valódi, multifunkciós városnegyed lesz, amelyben a dolgozókat olyan irodaépületek várják, mint a LEED GOLD minősítésű, A+ besorolású, 20 000 m2-es BudaPart Gate, melyet magas energiahatékonyság és a legmodernebb, jövőbe mutató építészeti megoldások jellemeznek -  például az alkalmazotti és vendégparkolón felül nagykapacitású kerékpártárolóval és hozzá kialakított öltözőkkel is felszerelt lesz az épület. Ugyanígy, a leendő lakástulajdonosok is korszerű és környezettudatos otthonokban élhetnek majd, amelyeket kulcsrakészen vásárolhatnak meg.

A BudaPart egyik legnagyobb előnyének ígérkezik, hogy mind a leendő lakók, mind az ott dolgozók használhatják az összes, olyan szolgáltatást, amelyet Budapest legújabb, iránymutató városnegyede nyújt majd. Az itt dolgozóknak felesleges lesz kiszervezni az üzleti ebédeket a városba, hiszen a projekt szakít a hagyományos, irodisták kiszolgáló étkezdék világával – ehelyett minőségi kantinokkal és kávézókkal egészülnek ki. Hasonlóan az étkezéshez, számos szolgáltatás várja azokat is, akik az aktív kikapcsolódásért lelkesednek, így nekik sem kell más kerületekbe utazni, ha mozogni szeretnének: professzionális sportpályák, futópálya, valamint beltéri spa- és fitness-létesítmények várják őket. Jó hír a kisgyerekeseknek, hogy nem kell majd minden reggel máshová hordani a gyerekeket, hiszen a BudaParton óvoda is létesül – így a reggeli autóutak is jelentősen rövidülnek.

A BudaPart fejlesztés mindezeknek köszönhetően egy minden igényt kielégítő városnegyedként fog funkcionálni, ahol a munka és a kikapcsolódás, valamint az épített és a természetes környezet tökéletes fúzióban működik majd együtt: utóbbiról a Duna közelsége és a 11 hektárnyi vízfelület, valamint a hatalmas, összesen 20 hektár zöldfelület gondoskodik majd. A BudaPart lakói és az itt dolgozók így nem kevesebbet mondhatnak majd el magukról, mint azt, hogy Budapest egyik legzöldebb részén élnek.

A projekt főterén épül továbbá Magyarország vezető vállalatának, a MOL Campusának modern, 120 méteres toronyháza is, melyet a világhírű, londoni Foster+Partners építésziroda tervezett. A BudaPart fejlesztés 2017 nyarán indult el az idén 21 éves Market Építő Zrt. kivitelezésében. Az első ütemben épülő lakóépületek és a BudaPart Gate irodaház átadása már 2019 elején megtörténik.

Köszönjük, hogy az értékes idődet cikkünk olvasására fordítottad! Tudtál róla, hogy elköltöztünk? 

Csekkold le az új oldalunkat, szeretni fogod!

businessandcafe.hu

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása