Business & Café

7 képesség, amire minden vállalkozószellemű fiatalnak szüksége van

28 feb 2018

Sok fiatal nem tudja, hogy mit szeretne majd kezdeni az életével. Ez nem baj. Sokan viszont elkövetik azt a hibát, hogy ölbetett kézzel várnak a nagy ötletre, és ez már baj! 7 olyan képesség következik, ami bármilyen pályára kerülsz, rakétagyorsasággal visz majd előre az utadon!

19667478_1313835915401211_8991581350407491844_o.jpg

Amikor 2014-ben elindítottuk a Business and Café-t, sok mindent tudtunk már, de rengeteg dolgot menet közben sajátítottunk el. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy sok olyan ismeretre tettünk szert a három és fél év folyamán, amit azért tanultunk meg, mert szükségünk volt rá valamilyen tartalom előállításához, valamilyen ügyféligény kielégítéséhez. Voltak viszont olyan alapképességeink, amivel ki tudtunk emelkedni a kezdők világából és el tudtuk kezdeni felépíteni a saját karrierünket.

Majdnem minden interjúnkban feltesszük a millió dolláros kérdést: mit tanácsolnál a fiatal önmagadnak? Konkrét válaszokat szoktunk kapni ezekre a kérdéseinkre, érett vállalkozók, érett tanácsait. Karrierek csúcsán levont következtetéseket, ezeket a tanácsokat akkor lehet a legjobban alkalmazni ha valaki már vállalkozó.

Hozzánk viszont rengeteg olyan levél érkezik, amiben tőlünk kérdezitek: mit kezdjek magammal? Olyan fiatalok írják ezeket a leveleket, akik tudják, hogy kezdeni akarnak valamit az életükkel, de még nem jöttek rá, hogy mi legyen ez egészen pontosan. És ez jól is van így. A legtöbben nem kész tervekkel a fejünkben érkezünk meg az életbe - egy viszont biztos, ha ezt a hét dolgot megtanulod nagyon jól jársz!

1. Beszélj!

A kommunikáció elsődleges formája, és mégis gondot okoz. A sikeres ember jól beszél, ezért azt javaslom, fordíts rá gondot. Hogy milyen módon teszed ezt, igazából csak rajtad múlik. Gimiben ott a színész szakkör, egyetemen a konferenciák és szakkollégiumok, az internet kínálta lehetőségek száma pedig aztán tényleg végtelen. Itt csak kifogásokat és eredményeket lehet szembeállítani. 

2. Olvass!

Olvass sokat. Majdnem mindegy is, hogy micsodát. Szakkönyv, regény, novella, újság, magazin. Olvass sikeres vállalkozókról, nagy emberekről, vagy ismert írók ismert könyveit. A lényeg, hogy érdekeljen. Javulni fog a szókincsed, a helyesírásod, tájékozottabb leszel, műveltebb, naprakészebb, és ha még nincs meg, hogy mit akarsz, talán abban is segít, hogy megtaláld az utat.

Minden sztoriból tanulsz majd valamit, minden egyes szófordulattal, infóval több leszel. Egy hozzáértő szakember, vagy egy kellemes társasági ember? Rajtad múlik.

3. Írj!

El sem hinnétek, milyen ritka ma Magyarországon, hogy valaki értelmesen, érdekesen, jól tudja kifejezni magát írásban. Nincs az életnek olyan területe, ahol ne jelentene előnyt, ha valaki megtanul érdekesen fogalmazni írásban is.

Segíti a kritikus gondolkodásmód kialakulását, a lényeglátás kialakulását. Ha vállalkozó leszel, el tudod dönteni mi a jó és mi nem. Ha alkalmazott leszel, a főnökeid imádni fognak, amiért képes vagy egyedül elvégezni a rád bízott feladatokat, és nem kell mindent százszor átolvasni. Az írás gyakorlásában például remek eszköz lehet egy blog. Nekünk bevált! 

4. Szerkessz képet!

A világ egy showműsor, és a látvány elsődleges eleme minden shownak. Minden termék vagy szolgáltatás esetében felmerül a kérdés, hogy mennyit ér, és mivel vállalkozó szeretnél lenni, tudod is a választ. Annyit, amennyit fizetnek érte! A csomagolás döntő fontosságú, és ezzel vissza is érkeztünk a jó öreg képszerkesztéshez. 

A Business and Café-t az első naptól megkülönböztette a többi blogtól a fejlettebb képi világ. Ez nem a véletlen műve, Patrik kiskorától kezdve gyakorolja a képszerkesztés művészetét. Nem tudta még, hogy a jövőben majd a blogoláshoz (is) kell neki, csak csinálta, tanulta - és amikor kellett, készen állt a feladatra!

Tanulj a netről, ingyen rendelkezésedre áll minden, és bármibe fogsz majd, lesz egy mindentvivő szuperképességed!

5. Vágj videót!

A videók világát éljük, a Facebookon Zuckerberg saját jóslata alapján 5 éven belül a hírfolyamok tartalmának 80%-a videó lesz. Na most nem tudom, hogy a lakosság mekkora aránya tud videót vágni és szerkeszteni, de gondolj csak bele, mekkora előnyre tehetsz szert azzal, ha most belekezdesz!

A kommunikáció elsődleges formájának profija leszel! Írástudó az analfabéták között, tudó a tudatlanok között. És ezt a tudást bármire használhatod a jópofa családi videók szerkesztésétől kezdve, egészen a YouTube karrier megvalósításáig.

6. Pezsegj!

Menj el mindenhová, vegyél részt mindenben, beszélj mindenkivel, gyűjtsd össze a lehető legtöbb impulzust, amit az élet kínál.

Járj el rendezvényekre, kérj tanácsot, ha egyetemre jársz indulj a TDK-n, a lényeg, hogy ha még nem tudod mit akarsz, akkor ne csak várj, hanem járj is utána!

7. Gondolkozz!

Ha visszautazhatnék az időben, hogy tanácsokkal lássam el a fiatalkori önmagam, és csak egy dolgot javasolhatnék, ez lenne az. Gondolkozz! Mindig próbáld meg robotként végiggondolni az adott élethelyzetet.

  • Ha ezt csinálom jó lesz nekem?
  • Mi segítené elő, hogy olyan irányba haladjon az életem, mint amilyenre vágyom?
  • Mit tennék egy tökéletes világban?

Száz és száz rossz döntéstől megkíméled majd magad, csak ezt az egy dolgot gondold végig!

Ugyanígy van az életünkben szerepet játszó többi emberrel is.

  • Vajon miért mondja ezt?
  • Mi lehet a szándéka?
  • Hogyan tudnám érdekeltté tenni abban, hogy segítsen nekem?

Ha megtanulod, hogy a te érdekeid a legfontosabbak (még a saját hülyeségeidnél is fontosabbak), ha megtanulsz olvasni az emberekben, és megtanulod irányítani őket (miért éri ez meg neki?) akkor garantálom, hogy fényes jövő vár rád!

Kövess minket a közösségi médiában is!

Egy kattintás most milliókat érhet!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása