Business & Café

Gyorstalpaló: A modern férfi és az udvariasság

03 ápr 2016

A hatalom íze akkor a legjobb, amikor megédesíti egy kis udvariasság; mondja George R.R. Martin. Íme egy cikk amellyel minden kedves olvasónk megédesítheti a hatalmát és tekintélyét és válhattok modern úriemberré percek alatt.slider-carygrantgentleman-thegentlemansjournal.jpg

Az udvariasság alapja: önismeret. Elsősorban magát becsüli az ember: nem attól függ a viselkedésem, hogy mások mit érdemelnek, hanem attól, hogy mi az én normám.

Müller Péter

Az udvariasság általánosságban véve sajnos kezd kikopni a társadalomból (természetesen tisztelet a kivételnek!!) és megjegyzem, itt nem csak a férfiakra gondolok. Manapság gyakran az udvariasságot (és a bókokat) már nem is tudjuk kezelni mert annyira elszoktunk tőle, vagy esetleg flörtölésnek tűnhet egy egyszerű, ám kedves gesztus.

Férfitársaink előzékenysége nem a női nem gyengeségire mutat rá, pusztán csak egy olyan tett mely a tiszteletet és a segítőkészséget hivatott kifejezni (vagy legalább is az én értelmezésemben). Az udvariasság a műveltség része és a társasági érintkezés alapja - azt hiszem, ez vitathatatlan. 

A protokoll betartása és az udvariasság nem valamiféle fellengzős viselkedés, hanem mások tisztelete legalább annyira, hogy nem hozzuk őket kényelmetlen helyzetbe.

Gönczi Gábor

opening-door.jpg

Régi alapszabály, szokás, hogy bizonyos személyeket valamilyen oknál fogva előnyben részesítünk, lássuk kik ezek. Először is a gyengébbik nemet; az idősebbeket és a rangban felettünk álló személyeket. Udvarias gesztusainkkal kifejezzük irántuk érzett tiszteletünket és megbecsülésünket. Leggyakoribb  formája a hétköznapokban a nők előreengedése, ajtó kinyitása előttünk, ülőhely átadása.

Azonban akadnak olyan kivételes esetek, mikor még egy nagyon tisztelettudó és udvarias fiatalember is zavarba jöhet, mert nem egészen egyértelműek a protokolláris szabályok. Vegyük sorba, melyek azok a helyzetek, amikor kivételesen nem engedjük előre a nőket és időseket.

      • Járművek

        Bonyolultabb a dolog, mint ahogy azt mi elsőre gondolnánk. Ha idősekről van szó, őket illik előreengedni felszállásnál buszra/vonatra való felszálláskor, leszállásnál pedig előttük elhagyni a járművet azért, hogy le tudjuk őket segíteni, esetleg a csomagjaikat.
        Autók esetében - filmekből ismerős lehet a jelenet - a férfiak kinyitják az anyósülés ajtaját majd miután párjuk belibbent a járműbe, óvatosan be is csukják azt.

      • Étterem, szórakozó hely, kocsma

        Ezek a helyszínek veszélyesnek minősülnek, ezért az alárendelt fél (azaz a férfi, fiatalabb, alacsonyabb rendű személy) megy lép be először az ajtón. Éttermekben, ha pincér kíséri a társaságot az asztalhoz, akkor a sorrend a következő: pincér, nők és végül a férfiak követik.

      • Lépcsőn le és fel

        Meredek, szűk lépcsőkön lefelé a férfi megy előre, felfelé pedig a hölgyek. Úgy könnyű megjegyezni, hogy merre tud leesni az illető, ha hátrafelé, akkor mögötte megy az alárendelt fél, ha lefelé, akkor pedig előtte.

      • Ajtó dilemma

        Nehéz ajtók esetében nyilván a férfi megy elöl és meg is tartja az ajtót! Lengő ajtók esetén szintén. Befelé nyíló ajtók esetében is ez lesz a bevett gyakorlat, mivel a történelem során az volt a bevett szabály, hogy a nők nem érnek a kilincshez. Uraim, az említett helyzetekben azt javaslom határozottan menjenek előre és belépés után - kissé félreállva - tartsák meg az ajtót és ne az ajtókeretből egy kézzel tartsák az ajtót, mert helyzettől függően akadhatnak logisztikai problémák.

      • A rég elfeledett liftes szabály

        Ennek az esetnek a hagyománya már kevésbé ismert napjainkban. Eredetileg veszélyes helynek minősül a fülke, ezért tehát a férfinek kell előre mennie. Ha azonban meggyőződtünk arról, hogy nincs veszély, a lift ajtó tartásával előre lehet engedni a hölgyeket. Kifelé jövet az ajtót tartva engedjük előre a hölgyeket! 

A kihívó viselkedés és a pökhendiség mindig önbizalomhiányra vezethető vissza, míg az alázatosság és udvariasság a belső erő jele.

Darnel Christian

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anita_200.pngFejér Anita
Az ELTE nemzetközi tanulmányok végzős hallgatója vagyok. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnál is tevékenykedek, korábban a Kreatív Európa Iroda gyakornoka voltam. Fő érdeklődési területem a diplomácia és a biztonságpolitika. Ezen felül számos diákszervezetben, és az NGO-ban is aktív tag vagyok.

(Képek innen, innen)

süti beállítások módosítása