Business & Café

A férfi elegancia magasfoka, az ingviselés 5 aranyszabálya

10 máj 2016

Napjaink legnépszerűbb elegáns férfiviselete az ing. Zakóval vagy anélkül, nyakkendővel vagy kigombolva, egy jól viselt inggel lehetetlen melléfogni!

craig-tab-collar.jpg

Na de hogyan lehet a bevezetőben is említett módon jól viselni egy inget?  Számos különböző típusú ing létezik, amiket a következő jellemzők határoznak meg. 5 pontban az alapokról:

1. Mi különbözteti meg az ingeket?

Minden ingnek külön karaktert ad a szabása, amiben a következő fontos szempontok érvényesülnek.

Gallér

Rengeteg gallértípus létezik, a legfontosabb szempontok azonban a következők:

  • a gallér hossza és magassága
  • a gallér szárainak egymással bezárt szöge

Egy kép többet mond ezer szónál, és nincs ez másként az inggallérok kapcsán sem. Lássuk a legtipikusabb fajtákat.inggallerok_1.jpg

  • Spread, avagy cápa. A gallér szárai elállnak egymástól, viszonylag nagyobb szöget zárnak be, szélesebb gallértípus.
  • Classic, vagy kent. A legkedveltebb gallérfajta, nyakkendővel és kigombolva is jól mutat.
  • Button down, legombolt gallér. Manapság nyakkendő nélkül hordják, pedig nyakkendővel is lehet, de vigyázni kell vele, mert a túl széles nyakkendő rondán gyűri a gallért.
  • Mandarin. A nincs gallér is egy gallér.
  • Pinned. Napjainkra gyakorlatilag kihalt, elegáns gallérviselet, aminek kulcseleme egy biztosítótű ami megemeli a nyakkendő csomót. 
  • Wing tip. Ritkán lesz rá szükségünk, kizárólag csokornyakkendőhöz való.
  • Tab. Nyakkendőhöz való ing, a pinned egyszerűbb rokona. Itt a gallér szárait kis pánt fogja össze, ami szépen kiemeli a nyakkendő csomót.
  • Club. A '20-as évek divatos gallértípusa, napjainkban szintén igen ritka madár. Érdemes nyakkendőt kötni hozzá, nélküle nem az igazi.
  • Contrast. A gallér színe elüt az ingtest színétől.

Szín, minta

A kevesebb az ingek esetében is több. Az üzleti életben leginkább a világos, és a világos alapon mintás ingek játszanak főszerepet az utóbbi évtizedekben. A hagyományosan elegáns választást tehát az egyszínű, a csíkos és a kockás ingek jelentik. A mindenen felül álló eleganciát pedig még mindig a fehér ingek jelentik.

2. Megfelelő inget a megfelelő alkalomhoz!

Még mielőtt részletesebben tárgyalnánk a kérdést, igenis minden komoly, elegáns alkalomhoz viselt ing hosszú ujjú és kész, nincs pardon. A rövid ujjú ing nem elegáns viselet. És hogy mennyire legyen hosszú az az ujj? A hosszú ujjú ing ideális esetben a csukló és a hüvelykujj találkozásáig ér, ha leengedjük a karunkat.

Mandzsetta

jacket-shirt-cuff1.jpg

Az egyik legszembetűnőbb különbség elegancia tekintetében az ingek között a mandzsetta.

Az ingek általában szimpla kézelővel készülnek. Ez azt jelenti, hogy az ing ahogy van, gombokkal felszerelve viselhető, gyárilag bevetésre kész.

Az igazán elegáns, vagány ingek viszont dupla kézelővel készülnek (francia mandzsetta) amit mandzsetta gombbal szokás összefogni. Schiffer Miklós, magyar divatszakértő szerintem igen találóan állapítja meg egyik cikkében, hogy a mai nyakkendő nélküli világban, sokan viselnek elegáns öltönyhöz is erősen mintás ingeket, kigombolva, dupla mandzsettával, érdekes gombokkal.

Mondhatjuk azt is, hogy ma ezek az ingek jelentik azt az eleganciát amit régen a nyakkendő adott meg.

3. Megfelelő inget a megfelelő archoz!

Az elegancia nem csak azon múlik, hogy milyen inged van, hanem azon is, hogy hogyan viseled. A fej és a test mérete komolyan befolyásolja, hogy kinek mi áll jól. Bár a divat folyamatosan változik, az, hogy jól nézz ki fontosabb cél, minthogy divatosan mutass rosszul. 

A lehető legjobb hatás érdekében az inggel érdemes követni a fej és a nyak arányait.

  • Ha valakinek rövid a nyaka, az alacsonyabb gallér mutat majd jól rajta.
  • Ha valakinek hosszú a nyaka, érdemes magasabb gallérban eltüntetni.
  • A nagy fej, kis fej esetén is hasonló a helyzet. Nagy fejhez nagy gallér, kis fejhez alacsonyabb, vékonyabb gallér.
  • Az arc arányainál fordított a helyzet. Keskeny arcú úriemberek számára előnyösebb az átlagosnál szélesebb gallér (spread), míg széles arcú társaikon a hosszabb, keskenyebb gallér (kent) vékonyítja az arcot.

4. Megfelelő fazont a megfelelő testalkathoz!

Szabászati szempontból közelítve a kérdést: normál szabású, custom fit, és slim fit ingek léteznek. Ez magyarul bővebb, szűkebb és szűk ingeket jelent. Bár az ábrán éppen a felsoroláshoz képest fordítva következnek az ingek, az üzenet egyértelmű. A slim fit ingek elsősorban a vékonyabb, vagy kisportoltabb urak számára jelentenek előnyös választást.

shirts.jpg

5. Hogyan lehet egy inget jól viselni?

A legfontosabb kérdés, hogy az inget öltönyhöz viseled, vagy nem? Ha öltönyhöz veszel inget, akkor legyél konzervatív, ne feledd a kevesebb több! Ha pedig sportzakóhoz, vagy önmagában viseled az inget minden mehet ami a fenti pontok mellett belefér.

Köszönjük, hogy az értékes idődet cikkünk olvasására fordítottad! Tudtál róla, hogy elköltöztünk? 

Csekkold le az új oldalunkat, szeretni fogod!

businessandcafe.hu

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása