Business & Café

Az Érvényesülés Tudománya? Önmenedzselés A Gyakorlatban

12 jún 2015

A sikeres ember tudatosan építi karrierjét, hiszen meg kell felelnie környezetének, a munkája támasztotta követelményeknek, folyton kezdeményeznie kell, hogy a kezében maradjon az irányítás. Emellett természetesen a magánéletét is menedzseli, hiszen senkinek nem az az alapvető célja, hogy dolgozhasson, hanem, hogy boldog legyen a munkának köszönhetően. Tervezzünk hát életutat! 

tumblr_mlf5uvqw1p1qkegsbo1_500.jpg

1. Önismeret

tumblr_nhv0wfb1ui1qkfpxgo1_r1_1280-.jpg

A céged hatékony menedzseléséhez minden részletre kiterjedően ismerned kell a gépezet működését. Nincs ez másképp akkor sem ha saját magadat akarod menedzselni. Persze az önértékelés nehéz és hálátlan foglalatosság, általában mindenki alá vagy fölé lő. Mindenesetre érdemes az önanalízist követően változtatni, hidd el megéri.

Az önelemzés végrehajtásakor három kulcsterületre kell fókuszálni:

  • belső tulajdonságok
  • megszerzett készségek
  • külső adottságok

 Nem mennék bele ennél részletesebben, talán még csak annyit, a külső adottságok nem véletlen szerepel az utolsó helyen. Kár rajta pörögni, egyrészt nem nagyon tudsz változtatni rajtuk, másrészt a belső tulajdonságaid és a készségeid sokkal fontosabbak az életed alakításában.

2. Célok megfogalmazása

19.jpg

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.

- Seneca

Több cikkünkben is használtuk mér ezt az idézete
t, és nem is véletlenül. Jól átgondolt célok nélkül nem fogod felismerni a lehetőségeidet sem.

A céljaid kijelölésénél, csak amúgy vázlatosan a következő szempontokat érdemes mérlegelned:

  • Az igazi szükségleteid felismerése
  • Lehetőségeid mérlegelése
  • Döntés
  • A konkrét célok kijelölése
  • Határidők

3. Cselekvés

tumblr_m6up22h5ro1ql1lwjo1_500.png

Rengeteget írtunk már a cselekvésről és mégis, soha nem lehet eleget írni róla. Megismerted saját magad, kijelölted a célokat, felmérted a lehetőségeket - ha pedig mindezt harmonikusan tetted nem érhet csalódás.

Persze mindez elmélet. Ahhoz, hogy ebből az egészből ki is süljön valami el kell kezdened megvalósítani a kitűzött célokat. Vedd fel a telefont és tárcsázz, küldd el az e-maileket, bármit csak láss neki! 

4. Értékelés

52suburbscom8.jpg

Ahogy haladsz majd előre a céljaid megvalósítása felé, időnként vissza kell majd tekintened. A korábban kitűzött célok és határidők tükrében sikeresnek ítélheted az adott időszakot? Változtatnod kell a módszereiden? Persze saját dolgainkban a legnehezebb objektívan ítélni, én például mindig kikérem a hozzám közelállók véleményét is. Módszertanilag nem egy spanyolviasz jellegű újdonság, de én ettől még ajánlom mindenkinek!

(Képek: 52Suburbs.com, Tumblr) 

(A cikk Dr. Kozári József: Szaktanácsadás című munkája alapján készült)

moremoremore.png

facebook_icon02.pngBusiness & Café - a Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

süti beállítások módosítása