Business & Café

5 ok, amiért nem vagy milliomos - még

01 aug 2015

Mindenki szeretne milliomos lenni, de sokkal kevesebben érik el ezt a célt, mint szeretnék. Milyen okok állnak az anyagi függetlenséged útjában? Öt legyőzhető hiedelem, ami mától téged nem akadályoz!

tumblr_lqm7bjlia11qd6cwjo1_500.jpg

Az anyagilag független embereket legtöbbször azzal vádolják, hogy csak a pénz a mindenük. Egy részükre ez lehet, hogy igaz, de akkor sem szabad általánosítani.

Önmagában pénzen boldogságot vásárolni nem lehet - ez kész tény. Nézzük csak meg hány milliárdos él elképesztő boldogtalanságban - jómagam is ismerek párat. Kívülről azt hinné az ember, ha valakinek mindene megvan, az már garancia a gondtalan, felhőtlen életre. Közel sem.

Ha valaki okosan közelíti meg, illetve éli életét, akkor a pénz jó szolgálatot tehet gazdájának, elvégre ezt a célt szolgálja főszabály szerint. Hogyan, és milyen formában könnyíthetjük meg az anyagi függetlenséghez vezető utunkat? Milyen okok vezethettek odáig, hogy még nem vagy milliomos? 

1. Nem hozol áldozatokat

tumblr_nagiv4bmpz1tqm6qto1_540.jpg

Azonnal mondod: dehogynem! Igen, és kiért? Magadért, vagy másért? Megvan benned a kellő önzés ahhoz, hogy végre nemet is tudj mondani?

Más álmát építed, vagy a sajátodét? Kifogásaid vannak, vagy eredményeid?

Számtalan tevékenységet végzek, és többször kérdezik, hogyan van időm egyáltalán ennyi dologra? Úgy, hogy ha éjjel kettőkor is, de leülök, és elvégzem a dolgom, mert eldöntöttem, hogy csinálom. Nem kifogásokat keresek, hanem teszem a dolgom. Vasárnap van? Elmúlt éjfél? A többiek már elmentek bulizni? Nem ettem még? Nem érdekel, a kijelölt feladataimat elvégzem - bármi áron

Ne állj meg, ha fáradt vagy. Állj meg, ha készen lettél!

2. Rettegsz attól, hogy hibázhatsz

tumblr_nnwgcd1sd91r9ged7o1_540.jpg

Mindenki által ismert érzés. Minél tovább tespedsz az általad kialakított komfortzónádban, annál nehezebben mozdulsz ki belőle. Nézd meg az idősebbeket, akik már évtizedek óta ugyanazt a napi rutint követik, mennyire ki tudják őket zökkenteni a legjelentéktelenebb események is.

Sokan azt gondolják, hogy a siker ellentéte a kudarc. De ez nem így van. A siker ellentéte a középszerűség. A kudarc nem a siker ellentéte, a kudarc a siker része.

Sose feledd, félelmeink legjelentősebb része soha nem valósul meg, pusztán csak a fejünkben létezik.

3. Tisztázatlan célok?

tumblr_nmtt7eat8n1r3pv4qo1_500.jpg

Hogyan tudnál olyan céltáblát eltalálni, amit te sem látsz?

Mindaddig, amíg nem ülsz le - ha kell, egy pohár borral, egyedül - és veszed át, egyáltalán mi az életcélod, nem várhatod, hogy sikerre vigyél bármit is. Senki nem fogja ezt megtenni helyetted.

Érhetsz el szép dolgokat, ez persze nem kizárt. De miért éred be összevissza néhány százalékkal, amikor egy nagy komplex képet is kirajzolhatnál magadról - nem csak részmozaikokat?

Szükségünk van rendszerekre. Rendszer nélkül nem tudjuk osztályozni, kategorizálni a gondolatainkat. Bármilyen rendszer jobb, mint ha semmilyen nincs. Próbáljunk többfélét tesztelni, és figyeljük a végeredményeket.

4. Azt hiszed, a körülmények áldozata vagy

tumblr_msrjd8g3vn1rwe56eo1_540.png

Nem a körülmények teszik az embert, azok pusztán valódi énjét mutatják meg.

A sikertelen emberek nem tudnak mit kezdeni ezzel a gondolattal, mert szerencsétlenségük miatt mindig másokat okolnak - önmaguk helyett. 

Az ember saját sorsának kovácsa.

Ennek bizonyítékával minden nap találkozhatunk. Lehetnek nők, férfiak, gazdagok, vagy szegények, iskolázottak, vagy iskolázatlanok, bizonyos emberek nagyszerű teljesítményeket mutatnak fel.

Ennek ellenére jól látható az is, hogy valaki hiába iskolázott, vagy gazdag családból származó, elvileg előnyös környezetben nevelkedett, vagy él, előfordul, hogy semmire nem viszi. Olyan munkája van, amit utál, olyan emberekkel érintkezik, akiket nem szeret, ezek az emberek a bennük rejlő képességek alatt teljesítenek.

Csak tőlünk függ, kik vagyunk, és kik leszünk.

 5. Nem fektetsz önmagadba

tumblr_nc4nm3k1jn1qk011mo1_500.png

Nagyon érdekes hazai jelenség, hogy a rendszerváltozást követően rengetegen szedték meg magukat hirtelen. Következő lépésként viszont jól látható, hogy ezt az ugrásszerű növekedést követően hatalmas hanyatlások következtek be. Sokan abból a korszakból eladósodtak, tönkrementek, legyőzték őket a riválisok, és kis százalékuk az, aki talpon tudott maradni.

Az is kétségtelen tény, hogy ma Magyarországon több a jó lobbista, mint a tehetséges üzletember. Mindaddig, amíg pályázati pénzeken valósul meg, illetve fejlődik a hazai vállalkozások jelentős százaléka, ezzel nem is lehet mit kezdeni.

Fontos lenne, hogy te ne külső láncoktól függjél, ne más marionett bábuja legyél. A világ folyamatosan változik, így ha mindig naprakész akarsz lenni, elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezd magad.

Van egy csilivili diplomád, kiváló szakember vagy? Ez idáig remek! De nem biztos, hogy pár év múlva hozzá tudsz szólni a szakterületed innovációihoz, ha nem tartod vele a lépést!

A változás elkerülhetetlen, a fejlődés döntés kérdése. Sosem lehetsz eléggé túliskolázott, vagy naprakész.


moremoremore.png

cowork02.png

facebook_icon02.pngBusiness & Café - a Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

Képforrások: Watchanish, linxspiration, tumblr

süti beállítások módosítása