Business & Café

5 szemérmetlen hazugság, amelyet lassan az egész világ elhisz

10 nov 2015

A gazdagsághoz sokat kell dolgoznod! Ne bízz meg senkiben! Hallottad már ezeket a mondatokat? És azt tudod, hogy ezek miért szemen szedett hazugságok? 5 olyan totális tévhit leleplezése következik, amelyek személyes fejlődésünk legfőbb útjában állnak!

mtmzndq2njk1ndcxmdywmjqy.jpg

1. Meg kell találnod önmagad

Legfőbb hazugságnak tartom, hisz emberi életek mennek el önmaguk keresésével - eredmény nélkül. És most tegyük a szívünkre a kezünket, és válaszoljunk őszintén a kérdésre: te már megtaláltad tényleges önmagad? Szerinted van erre bármi esély? 

Kizárt! Egyrészt, mert minden egyes nappal más és más ember leszel, olvasol egy hírt, ér egy inger, behatás, sérelem, vagy akár öröm, onnantól kezdve más ember néz vissza rád a tükörből.

Az embernek van valahol egy alaptermészete, ez igaz. Egy legbenső, esszenciális tudat, de az nem a teljes kép, hanem egy támpont. De megtalálni csak kész dolgot lehet, mi viszont sosem vagyunk készen.

Az életben nem tudod megtalálni magad. Az élet arról szól, hogy megalkotod önmagad.

Ez máris sokkal izgalmasabb nézet, hisz egy igazi kaland kezdetét feltételezi, nem pedig félelmet gerjeszt, hogy vajon ez az énünk e, amelyet felfedezni vártunk!

2. Nem a te hibád!

Előfordul, hogy a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogy eredetileg elterveztük. Van, hogy a nagy álom úgy tűnik összetört, vagy, hogy nem fog megvalósulni.

Az igazság mégis az, hogy ha őszintén és tárgyilagosan, alaposan áttekintünk minden helyzetet, akkor rá fogunk eszmélni, nagyban mi is felelősek vagyunk az események alakulásáért.

  • Becsapott a társad? - Miért nem figyeltél jobban az elszámoláskor?
  • Behúztak a csőbe egy "vissza nem térő lehetőséggel"? - Ki tartotta a pisztolyt a fejedhez, amikor nem akartál rá aludni egyet?
  • Nem használják elegen a terméked? - Megkérdezted a célpiacod, ő mit szeretne? Elég alaposan kivizsgáltad a lehetőségeket? Megtettél mindent, hogy komfortos legyen a produktumod? Jó az árképzésed?
  • Nem tudod visszafizetni a hitelt? - Arra költötted, amire kellett? Biztos, hogy csak szükségképpeni, vagy értéknövelő beruházást csináltál minden luxust nélkülözve - ami ugye nem termel bevételt?

3. A gazdagsághoz sokat kell dolgozni

mtmzndazota5ntqznzi5njmw.jpg

Nehéz megmondani, ez milyen korszakban volt feltétlenül igaz. Alapvetően a mondatban két hibát látok.

Sokat?

A "sokat", mint kifejezés igazán szubjektív, így leginkább ez az érvelésmenet filozófiailag mindenkinek a "sokat" szó mennyiségtartamán alapszik. A 21. században több száz, több ezer példa áll rendelkezésre, hogy jobban számít az, mennyire okosan dolgozol, mintsem az, mennyire sokat. 

Dolgozni?

Tenni kell a dolgod. Mit értek ez alatt? Jól kivehető, az emberek sokkal precízebben, és sokkal hatékonyabban végeznek olyan tevékenységet, amelyet élveznek. Éppen ezért, mindaddig, amíg munkának fogod fel, kreativitásodnak, és tehetségednek csupán töredékét tudod a feladat szolgálatába állítani.

Fontos lenne, hogy ne munkát, hanem hivatást válassz.

Ne dolgozz, hanem tedd a dolgod! Ez első olvasatra nagyon közelinek tűnhet, véleményem szerint azonban teljesen az ellentéte egyik a másiknak.

4. Ne bízz meg senkiben!

Véletlenül se! Az egész világ felesküdött, hogy tönkretegyen, és az egyetlen célja, hogy sanyargasson. Ugyan már!

Azért is merem ennyire sarkosan parodizálni, mert volt, hogy én is azt hittem, hosszútávon kifizetődő lehet, ha bizalmatlan, tartózkodó, és rejtőzködő életet élek. Ez a valóságban azonban semmilyen szinten nem így van.

Igen, előfordul, hogy megvezetnek, vagy megpróbálnak becsapni, de ez nem azt jelenti, hogy ezért az összes emberi kapcsolatot ki kell zárni!

Inkább csapjanak be olykor, mintsem lemaradjak hatalmas lehetőségekről, vagy emberi kapcsolatokról!

5. Járt utat a járatlanra ne cseréld!

mtmzndq2ndkxmtkxnjuwotq3.jpg

Ha ezt a gondolatot betartották volna ősapáink, a mai napig kőbunkóval vadásznánk az erdők mélyén. Bár annak is meglenne a maga romantikája, összességében a fejlődés záloga sosem lehet a technológiai stagnálás.

Ha megnézzük, a világ legsikeresebb emberei ne cserélték volna a járt utat a járatlanra? Ne nevettessük ki magunkat!

Az iparágunk nem tiszteli a tradíciókat, csak az innovációt. - Satya Nadella, Microsoft

 

moremoremore.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása