Business & Café

Hogyan összegezd az éved, hogy az újévet a legnagyobb lendülettel kezdhesd?

29 dec 2015

Fontos a tervezés, és hogy tudd, mit szeretnél elérni. Azonban csupán csekély haszna lesz ahhoz képest, amilyen lehetne, ha nem tudod pontosan, éppen hol tartasz. Év végén érdemes összegezni, mi sikerült és hogyan, annak érdekében, hogy tényleg mindent kihozz az új esztendőből! Miként tudod ezt megtenni?

20150306162010-truth-about-successful-woman-smiling-happy-coffee-cup-drinking-eyes.jpeg

Álmaid megvalósításához először is fel kell ébredned. - J.M Power

1. Erről szólt az évem...

Először nézd át, mi történt veled az elmúlt esztendőben. Írd le a legfontosabb eseményeket. Ezt követően összpontosíts különféle területekre, ott mik változtak?

Család, barátok, munka, pihenés és kikapcsolódás, fizikai állapot, környezet, pénzügyek, mentális, szellemi, érzelmi körülmények, és így tovább...

2. Mi tett boldoggá?

tumblr_n73fs0relw1qzq8p3o1_540.jpg

Mikor érezted magad igazán boldognak? Milyen terveid voltak? Hogyan, mennyire valósultak meg? Mérhető terveken feketén-fehéren látszik a megvalósulás foka.

3. Mik voltak a legnagyobb sikereim?

Válaszd ki közülük a 3 legjelentősebbet, és írd le azt is, hogy mit tanultál meg, miközben elérted.

Ugyanígy tedd meg a kudarcokkal. Lényeges, hogy tisztában legyünk a képességekkel, amiket a sikerhez vezető úton megtanultunk, és a kudarcnak látszó esetekből pedig szintén levonjuk a következtetéseket, így lehet teljesen továbblépni.

4. Melyek azok a dolgok, amelyek lezáratlanok maradtak... és miért?

tumblr_nxbbwjl1ip1sf0xh9o1_540.jpg

Miért nem zártad le ezeket? Ha szimplán azért, mert több időt igényelnek, vagy eredetileg is ez volt tervezne - hajrá, minden rendben. Ha csak halogatásból vagy egyéb okból, akkor ezen hogyan változtatnál?

Elsődleges eldönteni, hogy fontosak-e annyira, hogy továbbiakban is foglalkozz velük, és azt, hogyan tudnál minél hamarabb pontot tenni rájuk.

4. Kik segítettek? És én kikre voltam hatással?

Minkettő egyformán fontos. Emberi kapcsolataink, hogy kikkel vesszük magunkat körbe meghatározzák nagymértékben a személyiségünket. Azért, hogy tényleg támogató légkör vegyen körül, és tudd, kiknek a véleménye számít, először tudnod kell, kik támogattak valójában.

Ugyanezért fontos, hogy te is támogass másokat céljaik elérésében, amennyire csak tudsz. Legyen ez akár csak mentális, akár anyagi támogatás.

Ha arra összpontosítasz, mit adhatsz másoknak, és nem arra, mit facsarhatsz ki belőlük, tisztelni és szeretni fognak.

5. Milyen szokásaim voltak? Melyek azok, amiken változtatnom kéne?

tumblr_nw9ol8sqtn1qkegsbo1_540.jpg

Ha tetszik, ha nem, napjaink 80%-át szokásaink határozzák meg, szokásokból élünk. Innentől kezdve a feladat meghatározni mi az, ami akadályoz, mi az ami előrevisz és mi szükséges még.

Egy szokás körülbelül 21 nap alatt alakul ki, és ennyi idő is kell nagyjából a leszokáshoz is, így tervezz. Egyszerűbb, ha egy hónapot egy szokás megváltoztatásának szentelsz.

Azok vagyunk. amit ismételten teszünk. A kiválóság ennélfogva nem tett, hanem szokás. - Arisztotelész

Utólag visszatekintve mit tanácsolnál az egy évvel ezelőtti önmagadnak? Mit csinálnál másképpen?

Ezt követően jöhetnek a célkitűzések a jövő évre!

Hasznos lehet még, ha eközben az elektronikus kütyükön a fájlokat is rendezed. Kidobni ami nem kell, legyen hely az újnak. Ruhatárral, íróasztalfiókokkal is meg lehet tenni, és akkor szó szerint megkönnyebbülten indul a következő év!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anna_200.jpgSipos Anna Ilona
A BME Gépészkarának hallgatója vagyok, áramlástannal és matematikával foglalkozom, ezen felül tanítok is. Szeretek gondolkodni a különféle jelenségeken, megérteni azokat, határterületeket összekapcsolni. Emellett egészség-és szépségkultúra területen is dolgozom.

süti beállítások módosítása