Business & Café

Aktív figyelem - hogyan lehetünk egy megbeszélés urai?

11 jan 2016

Veled is gyakran előfordul egy megbeszélés vagy előadás közben, hogy azon kapod magad, nem is emlékszel az elmúlt percek információira? Azonnal használható tippek, módszerek, amelyek segítenek mások mondanivalójának azonnali megértésében!

confident-man1.jpg

1. Külső tényezők kiiktatása

Egy telefon, számítógép vagy a túl meleg, levegőtlen helység is befolyásolja koncentrációnkat. Lehetőségeinkhez mérten küszöböljük ki a figyelemelterelő tényezőket, biztosítsunk megfelelő környezetet a beszélő számára.

Saját problémáink, esetleg a beszélővel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is kihathatnak figyelmünkre, próbáljuk ezeket kizárni. Agyunk kétszer olyan gyorsan gondolkozik, mint amilyen gyors az emberi beszéd, emiatt gyakran elkalandozunk másokra történő hallgatás közben.

2. Jelezzünk vissza!

mtm0nta2nze5nza2ntmxoduw.jpg

Nem mindenki tudja világosan és tömören kifejezni magát, esetleg beszédstílusa is különbözhet a miénktől, ami összezavarhat. Az ilyen személy mondanivalójának megértése érdekében fogalmazzuk újra vagy foglaljuk össze a mondottakat.

Tegyünk fel kérdéseket, alkalmazzunk nonverbális jelzéseket, pl. nézzünk a beszélő szemébe vagy hajoljunk közelebb. Figyeljünk a tények és adatok mögött rejlő ötletekre, valamint gondolatokra!

3. Ne reagáljunk azonnal az elhangzottakra!

Se pozitív, se negatív véleményünket ne osszuk meg közvetlenül a mondottak után. Amíg nem kérnek meg, ne adjunk tanácsokat. A túl alapos elemzést vagy a pszichológusként való viselkedést senki nem fogadja örömmel, ilyenkor mindenki ellenáll és védekezik.

Olyan kérdésekkel ellenőrizzük saját feltevéseinket, mint „Próbálkozott már azzal, hogy…” „Biztos benne, hogy ez a probléma?” Semmilyen formában ne tereljük magunkra a figyelmet, hozzászólásunkban ne egyéni tapasztalatainkról, érzéseinkről vagy ötleteinkről beszéljünk.

4. Kerüljük az előítéleteket!

mtm0nta2nze5ndm3oty1mziy.jpg

Az aktuális témával kapcsolatban korábbi ismereteink miatt már kialakult nézetünk lehet. Saját elképzeléseink elnyomhatják az üzenetet, amit a másik fél próbál eljuttatni hozzánk.

Függesszük fel előítéleteinket a beszélő állításával kapcsolatosan, elsősorban fogjuk fel a mondanivalóját. Kérdés feltevése után jelezzük, ha mindent megértettünk anélkül, hogy minősítenénk a hallottakat, pl. „Tehát úgy gondolja, hogy…” „Ha jól értem azt mondja, hogy…”


Mint minden más készség, a figyelemképesség is gyakorlással fejleszthető. Ezek az egyszerű alapelvek ehhez nyújtanak neked segítséget.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása