Business & Café

A márka személye, a személy márkája - te ki vagy a viselt márkáid mögött?

19 jan 2016

Napjaink marketing tevékenysége az eladhatóság és kommunikáció szempontjából egyre nagyobb figyelmet fordít a márka személyének kiválasztására, vizsgálatára és kommunikációjára. Mennyire vagyunk a márkák rabjai? Számít-e egyáltalán ki képviseli a márkát? Kik vagyunk, miben hiszünk és mit képviselünk? Az alábbi cikk, a tudatos márkaválasztásra ad néhány tippet!

9f48bb3a-88d4-4cba-8b41-6c7d3827c8fa.jpg

1. Olyan vagyok, mint ez a márka?

Az emberek természetes szemmel tekintenek a világra, ezért az élettelen dolgoknak emberszerű arcot rajzolni ideális, mind vállalati mind fogyasztói oldalon. A vállaltnak segít az üzenet kommunikációjában és a fogyasztóval való kapcsolatfenntartásban, a fogyasztóban pedig könnyebben tudatosulnak a márka által közvetített értékek.

A fogyasztók gyorsabban és biztosabban tesznek hasonló észrevételeket, mint például „Olyan vagyok, mint ez a márka”; „Ez a márka beszél hozzám”.

bela_borsodi_face_10.jpg

2. Tudatos irányítás vs. manipuláció!

A kormányzati szervek, civil szervezetek önábrázolási stratégiájában is egyre erősödik megszemélyesítés technikájának szerepe. Tudatosan próbálja irányítani a bulvárlapokban, a szórakoztató magazinokban a szervek magánemberként való megjelenéseit.

A megszemélyesített információ csökkenti az átláthatatlanságot, szemléletessé teszi az üzenetet. A személyek hitelessé, emberközelivé és eladhatóvá teszik az üzeneteket, szimbolizálják egy-egy esemény, márka „általános” erősségeit és gyengeségeit.

Nem kérdezheted meg a vásárlókat, hogy mire vágynak, mert mire megpróbálod azt megadni nekik, már mást akarnak majd.

– Steve Jobs

brand-torgovaya-marka1.jpg3. Személyes márkaépítés az önkifejezés tükrében

A márkák megítélésekor megjelennek a használóikhoz kötődő sztereotípiák, azaz olyan tipikus emberképek, amelyek, mint az adott márka használói jelennek meg az emberek fejében. Ilyen például a Marlboro Man, aki a Marlboro márkát a konkurens dohánytermékektől különbözteti meg.

Fő cél a megkülönböztetés, de a márka személyének építése során ugyanilyen fontos az önkifejezés. Ebben az értelemben, ha a fogyasztó a Marlboro márka személye mellett dönt, masszívan megerősíti magában a márka személyéből eredő függetlenséget és a „cowboy”-image kommunikációját.

A Marlboro márka a kemény, férfias vonások benyomását kelti. Ezek a márkák nem hirdetik a termék felsőbbrendűségét vagy különleges sajátosságait - de tapasztalatot és megélt képzettársításokat ígérnek.

- Peter Doyle

astonmartinadcopy.jpg

4. Hitelesség és eladhatóság személyes történeten keresztül

Számos globális márka bizonyítja, hogy a fogyasztók bíznak a márka személyében, amennyiben az személyes történeteken keresztül is azonosulni tud a márkával.

Őszinteséget tükröz a Hallmark és a Ford, izgalmas a Mountain Dew és a BMW. A pszichológia és a marketing szakirodalma a személyiséget gyakran az egyén viselkedése és az őt körülvevő ingerek és reakciók alapján határozza meg.

Minden terméknek van szimbolikus tartalma, és megvásárlása során mérlegeljük, mennyire illeszkedik hozzánk a márka által képviselt valós vagy képzett tartalom.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

kornelia_200.pngKovácsová Kornélia
Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok végzős marketing mesterszakos hallgató. Az egyetemen fokozatosan alakult ki bennem az érdeklődés a marketing, PR és üzleti tudományok iránt. Tudományos Diákköri munkámat a márkaszemélyiségekről írtam, szakdolgozatomban pedig részleteiben is kutattam az arcok jelentőségét a márkák mögött.

 

Ronald J. Cohen (2014): Brand Personification: Introduction and Overview (2014)

Levy, S. J.: Symbols for Sale (1959), Harvard Business Review, 33.

Aaker, J. L. (1997): Dimensions of brand personality, Journal of Marketing Research, 34, 347–356.

http://psychologyprojectcn.blogspot.hu/2012/02/psychological-analysis.html

(Képek: emaze.com, art-on.ru, photobucket.com

süti beállítások módosítása