Business & Café

A szmokingon és a frakkon túl is csokornyakkendő?

06 feb 2016

A férfi öltözködés és divat talán egyik legvitatottabb kérdése a csokornyakkendő. Egyesek szerint túl ripacskodó, míg mások számára a hétköznapokban is természetes darab. Vajon hol kell meghúznunk a határt, ha egyáltalán van ilyen?

best-hipster-accessories-for-men.jpg

Történelem

Eredete a 17. századi francia hadseregben szolgáló horvát katonákhoz nyúlik vissza, általuk szivárgott fel a francia felső osztálybeli polgárokhoz. A 19.századig a férfiak nyakdíszként átlósan félbehajtott kendőt viseltek, amelyre csomót vagy csokrot kötöttek. A csokornyakkendő mai formája 1870 óta csaknem alig változott. Az időmúlásával viszont megszűnt a klasszikus nyakkendő és társainak egyenjogú darabjává lenni és kifejezetten a különcséghez társították azt, ami a mai napig érezteti hatását.

A felsőbb körökben még  a minimális divatérzékkel megáldott emberek is egyetértenek abban, hogy a készre kötött csokornyakkendő viselése nem éppen az eleganciáról és kifinomultságról árulkodik. Ennek okán a hanyatlásának egyik primitív oka az, hogy a férfiak többsége egyszerűen nem tudja megkötni. Mindazonáltal napjainkra teljesen elfogadott részévé vált főként az utcai divatnak az úgynevezett "pre-tie", az előre megkötött csokornyakkendő. Megannyi kifogást és sztereotípiát lehetne felhozni a csokornyakkendő viselése ellen, a csupasz ing érzetén át, a férfiatlanság megtestesüléséig, mégis szeretném a pozitív oldalát szemléltetni.

26e0ed39cdf5ebed122b96c1d0c74da1.jpg

A csokornyakkendő képes szofisztikáltságot és magabiztosságot adni a megjelenésünknek, ha megfelelő módon tudjuk viselni. Igen, a viselés szón van a hangsúly. A csokornyakkendő olyan, mint a borosta, a szivarozás, és a szerencsejáték. Minden férfi kipróbálja legalább egyszer, aztán vagy megszereti vagy fejvesztve menekül tőle. Jól ismert tény, hogy azok a férfiak akik csokornyakkendőt hordanak, nem félnek kilépni a komfortzónájukból és kevésbé is szégyenlősek, mint a nyakkendős társaik. 2016-ban már tudnunk kell félretenni az előítéleteinket a csokornyakkendővel kapcsolatban, és elhinni, hogy  megfelelő színkombinációkkal, harmóniával és textúrával képesek vagyunk egyedivé válni a viselése által.

 Csokornyakkendő típusok

1. The Self-Tie

self-tie-bow-tie_1.jpg

A klasszikus öltözködés és a gentlemen védjegye a saját kezűleg megkötött csokornyakkendő. Kifinomult, egyedülálló és intellektuális megjelenést sugároz. A bája az aszimmetriájában rejlik, noha nehezebb megkötni, mint az előre "elkészített" pre-tie típust, mégis  tökéletlen bohémsága az eleganciáról árulkodik.

2. The Pre-Tie

pretied-bow-tie.jpg

Előnye, hogy a tökéletes méretet tudjuk vele beállítani, így egy "élére vasalt" és precíz külsőt ad. Az utcai divatban számos összeállításban megállja a helyét, mégis félő, hogy egy  bizonyos kor felett inkább a nevetség tárgyává válhatunk vele.

3. Clip-On

clipon-bowtie.jpg

Tulajdonképpen a pre-tie típus egy fém csattal. Egy felnőtt embernek kerülnie kell a clip-on viselését. Leginkább gyerekek számára készítik.

Híres csokornyakkendő viselők

1. Alber Elbaz

(Divattervező, a Lanvin kreatív igazgatója volt)

tumblr_mbcmyw0ve01rtwjmgo1_1280.jpg

2. Ian Fleming

(Angol író, a James Bond karakter kitalálója) 

ian_fleming.jpg

3. Sir Winston Churchill

(Brit politikus és miniszterelnök)

img.jpg

4. Kosztolányi Dezső

kosztolanyi_dezso.jpg

5. Le Corbusier

(Svájci-francia építész, a modern építészet egyik meghatározó alakja)

3a8fd633fb06de5539eac99e89b0a4a6.jpg

 gyakornok_button.png

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mirjam_200.jpgSzakács Mirjam
Az alapszakos diplomám a KJF kommunikáció és médiatudomány Pr, Marketing szakirányán szereztem. A főiskola mellett a ModArt művészeti és divatiskolába jártam. Jelenleg nemzetközi tanulmányok mestrerszakos hallgató vagyok, és párhuzamosan a Budapesti Metropolitan Főiskola divat és luxusmárka menedzsment szakán tanulok.

Inspirációk:

http://www.nationalbowtieday.com/bow-tie-history-types/

Bernhard Roetzel: A gentleman című könyv

 

süti beállítások módosítása