Business & Café

Oscar-díj biznisz: a jelölés is annyit ér, mint a győzelem?

26 feb 2016

Közeleg a  legnagyobb, legismertebb filmes díj kiosztásának napja, a hét végéig izgulhatnak kedvenceikért a mozirajongók. De vajon számít-e, hogy a jelöltek közül ki viszi haza az arany szobrocskát? 5+1 ok, amiért mindegy, hogy megkapja-e valaki az Oscar-díjat, vagy csak jelölik rá!

223112-us-oscars.jpg

Dübörög az Oscar-szezon, megvan a jelöltek listája, teljes gőzzel szurkolunk a Saul fiának, reméljük, hogy DiCaprio megkapja végre a szobrocskát, ami már nagyon régen kijár neki (nem biztos, hogy A visszatérőért kellene megkapnia, de a show-business már csak ilyen, Al Pacino is egy teljesen közepes filmért kapta meg az elismerést a Keresztapa helyett). Jókat lehet vitatkozni azon, hogy Sly-t jogosan jelölték-e a Creed-ért (szerintem igen, utoljára a Rockyban nyújtott ilyen kiváló alakítást gyermekkorunk akcióistene), lehet mérgelődni azon, hogy Tom Hardy-t nem a zseniális Mad Max-szel szállt be a versenybe, és vég nélkül lehetne sorolni, mekkora viharokat tud okozni kicsiny lelkünkben az Akadémia idei döntése a jelölésekről. Szólva megy a szokásos műsor az Oscar-díjkiosztót körül, amelyet mindenki pocskondiáz, hogy mennyire nincs értéke stb., mégis mindenki tudja, hogy ez a legnagyobb filmes díj, és hosszú távon valójában tökéletesen mindegy, hogy valaki megkapja-e a díjat, vagy "csak" jelölik. Az alábbiakban összefoglaljuk az okokat:

 1. Szakmai presztízs

directors-chair-616x313.jpg

A közönség már csak olyan, hogy könnyen felejt, a szakmának azonban nagyon is jó az emlékezete. Aki eljut odáig, hogy a legrangosabb filmes díjra jelölik, azt  a saját szakterülete (színész, operatőr, rendező, stb) elismeri, és komolyan számol vele, nem kell már bizonygatnia, hogy mennyire tehetséges, mert már mindenki tudja. Ha valaki nyer, az csak annyival van előrébb, mint a többiek, hogy a következő filmje elején nagy betűkkel kiírhatják, hogy ő bizony Oscar-díjas, de ez csak marketing, nem több, vagyis simogathatja valakinek az egoját, de hosszú távon tényleg nincs semmi jelentősége, a szakma halál pontosan tudja, ki az, aki valóban magas szinten űzi a saját mesterségét.

 2. Megnyílnak előtte Hollywood kapui

open-gates.jpg

Az álomgyár bizony felszínes, mindig azzal foglalkozik, akit felkap a média. A jelöléssel rengeteg sajtóesemény, nagy felhajtás jár, hirtelen özönleni kezdenek a különböző felkérések a listán szereplő személyek számára. Annak, aki még nem vetette meg a lábát Hollywoodban, annak ez nagy lehetőség, de példának okáért egy DiCaprio-nak mindegy, mert őt már úgyis mindenki ismeri. Más kérdés, hogy okosan kell élni a csak a díjszezonra érvényes csillogással, aki nem figyel oda, az nagyon könnyen eltűnhet a süllyesztőben.

 3. Válogathat a felkérések között

tumblr_mzo6ludvn21qdcgp6o1_r1_500_1.gif

A körülötte áramló misztikus köd ellenére a filmipar is csak egy szakma, amelynek megvannak a maga farkastörvényei, iszonyúan nehéz belekerülni a körfogásba, sokszor a szerencse többet nyom a latban, mint a tehetség és a tudás. Nagyon tud lökni egy karrieren egy jelölés (ismételten csak azt tudom mondani, hogy ez arra vonatkozik, aki nem betonozta még be magát az álomgyárban), már nem neki kell a lehetőségek után futkorásznia, házhoz jönnek a felkérések, amelyek nyilván más minőséget képviselnek, mint amelyekben korábban része volt az illetőnek.

 4. Jelentősen emelkedik az árfolyama a piacon

robert-downey-jr-top-5-highest-earning-actors-of-2014.png

Nagyon sok nullát tud érni egy jelölés, hiszen más tárgyalási pozícióban van az, akiről mindenki tudja, hogy az Akadémia méltónak találta arra, hogy felvegye a listájára. Akár tetszik, akár nem, meg kell tudni kérni a saját árunkat a piacon, ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, hogy soha többet nem kerülünk ilyen helyzetbe, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A bértárgyalás általában az ügynökök dolga, nem a művészeknek kell sáfárkodniuk saját magukkal, őket pedig azért fizetik, hogy kihozzák a maximumot pénzügyi szempontból ebből a helyzetből.

 5. Beírja magát a filmtörténelembe

hooray-for-hollywood-movi-008.jpg

Azt majd az idő eldönti, hogy tiszavirág életű lesz-e a siker, vagy hosszú évtizedekre meghatározó alakja lesz a filmvilágnak a jelölt, de ettől függetlenül senki nem veheti el tőle, hogy részese lehetett egy olyan alkotásnak, amelyet ilyen magasra értékelt a szakma. Lehet, hogy csak az unokáknak mesélheti el sok év múlva, hogy a nagymama/nagypapa mekkora sztár volt egy rövid időre, de azért lássuk be, még akkor is ki tud akadni a coolságmérő ettől a ténytől.

 5+1 Kiélvezheti a celeblét minden előnyét

red_carpet.jpg

Habár nem véletlenül szokták mondani, hogy egy igazi művészt nem érdekel a felhajtás, ami a jelöléssel jár, azért lássuk be, néhány különctől eltekintve mindenki élvezi, ha az érdeklődés középpontjában lehet. Nyilván a helyén kell tudni kezelni a helyzetet (idén rólam szól minden, jövőre másról, én is csak egy apró fogaskerék vagyok a gépezetben, nem a média által közvetített kép az érdekes, hanem az, hogy tudnom kell magamról, hogy valójában mennyit érek mind szakmailag, mind emberileg), de ha már van rá lehetőség, miért ne ünnepeltessük magunkat, nem igaz?

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

barath_zsuzsa_200.pngBaráth Zsuzsanna
Okleveles közgazdász vagyok, 12 évig EU és hazai forrásból megvalósuló pályázatokat menedzseltem, idén átálltam a másik oldalra, jelenleg ellenőrzési feladatokat látok el. Grafomániában szenvedek, több blogot is írok, gasztronómia, film és kultúra tárgykörben.

Címkék: film, stílus, Oscar-díj
süti beállítások módosítása