Business & Café

Az 5 legidegesítőbb partnertípus, és kezelésük

15 máj 2016

Az élet időnként összesodor olyan emberekkel, akikkel együtt kell működnünk valamilyen okból, de nem könnyítik meg a dolgunkat. Lássuk, hogyan érhetünk el sikert lehetetlen tárgylópartnerekkel szemben is!

businessmen-shaking-hands-after-negotation.jpg

1. A határozatlan

A határozatlan partner soha nem tudja mit akar, húzza az időt, a döntések meghozatala szinte fizikai fájdalmat jelent a számára.

A határozatlanságát jól azonosíthatjuk már a mimikájából is: elhúzott száj, felhúzott vállak, behajlított karok, fejcsóválás jellemzik.

A verbális kommunikációját tekintve ez a partnertípus habozó, vonakodó, szófukar, ügyetlen.

Összességében egy bizonytalan, ingatag, tanácstalan és nehézkes figura, de ha megállapodást szeretnénk egy ilyen karakterrel akkor sincs veszve minden!

Komoly lendültre lesz szükség ahhoz, hogy megtörd az ellenállását. Optimistán, öntudatosan, lelkesítően, meggyőzően, megragadóan, kell majd tárgyalnod vele. Emeld ki és bizonyítsd az előnyöket, gyűjtsd az igenlő válaszokat, használj szuggesztív kérdéseket, segíts neki használni a saját akaratát. És lesöpröd a pályáról!

2. A hencegő

Szintén jellegzetes alakja az üzleti életnek. A magyar köztudat tévesen azonosítja a vállalkozókat ezzel az embertípussal. Nagyképű, önkontrollját vesztett "ki ha én nem" emberek ők, akiket talán könnyebb is legyőzni, mint elsőre hinnénk.

Bár a hencegő típust könnyű felismerni, de a teljesség kedvéért jellemezzük őt is. Nonverbális kommunikációjában a meghatározó elemek a feltűnő külső, gyakran túlzó, heves, nagyívű mozdulatok, fontoskodó arckifejezés, felvont szemöldök, gúnyos, lekicsinylő mosoly.

A beszédét tekintve a hencegő sokat beszél, erős hajlama van az anekdotázásra, gyakran használja az én szót, divatszavakkal beszél, hangos, és ironikus.

Összességében egy feltűnő, rámenős, nagyképű, gyakran humortalan ember, aki nem keresi igazán a kapcsolatot. Egyszerűen csak át akar gázolni rajtad.

Hogyan bánjunk vele? Egy bizonyos fokig hízelegjünk, szenteljünk figyelmet neki, adjunk neki igazat ahol kell, erősítsük az önérzetében (a hencegő álarca mögött gyakran egy kisebbrendűségi komplexussal küzdő ember bújik meg), hagyjuk beszélni, sorakoztassunk fel tényeket és érveket, tegyünk fel szakszerű kérdéseket. Ha megnyertük magunknak, onnantól miénk a pálya!

3. A goromba

A goromba ügyfél, mindenkinek ismerős. Egyből a plafonon van, lehetőség szerint ordítva támad ránk. Azért megijedni nem kell, egyszerűen megoldható problémáról van szó.

Ha valakinek mégis szüksége lenne a leírásra az azonosításhoz: a goromba típus láthatóan feszült, ökölbe szorított, vagy zsebretett kézzel, támadó állásban adja elő zsémbelődő, gyakran hangos, nem teljes mondatokból álló mondanivalóját.

Fontos tudni azonban, hogy az ebbe a típusba tartozó embercsoport fontos jellemzője, hogy igazából alapvetően teljesen normális emberek ők is, csak meg kell várni amíg kiadják magukból a dühüket, indulataik egy kicsit csillapodnak.

A velük való tárgyalás stratégiáját is erre kell építeni: maradjunk nyugodtak, várjunk ki, vágjunk pókerarcot, hagyjuk reagálni, ne mondjunk neki ellent, barátságosan, udvariasan, humorosan, magabiztosan, és meggyőzően lépjünk fel, mutassunk segítőkészséget és tárgyilagosságot, legyünk előzékenyek. Ha kiállod az első rohamot, a goromba partner kezesbáránnyá szelídül.

4. A tudálékos

Veszélyes vad az üzleti élet dzsungelében. Mindig, mindent, mindenkinél jobban tud, és ennek gyakran és hosszan hangot is ad. Honnan ismerjük meg, és hogyan húzhatjuk ki a méregfogát? Lássuk!

A tudálékos partnert a fontoskodó arckifejezés, felvont szemöldök, gúnyos, lekicsinylő mosoly alapján akár össze is keverhetnénk a hencegővel, de az olyan kioktató gesztusok, mint az égre mutató mutatóujj, vagy az atyáskodó gesztusok alapján könnyen megkülönböztethetjük.

Előadásmódját tekintve hevesen, kimérten, a szigorú szülő kioktató stílusában beszél, gyakran félbeszakítva a másik felet.

Összességében egy mindenáron érvényesülni akaró, önfejű, türelmetlen, énközpontú, beképzelt és szűk látókörű alak.

Hogyan bánjunk vele? Hagyjuk, hogy a dolgok magukért beszéljenek, hassunk a hiúságára, hagyjuk elmondani a mondókáját, adjunk neki igazat, ahol lehet, ne fektessünk arra hangsúlyt, hogy mindenképpen nekünk legyen igazunk, a kifogásokon lépjünk túl nagyvonalúan, hassunk szerénynek de határozottnak.

5. A rámenős

A rámenős némileg emlékeztet a hencegőre, de nehezebb ellenfél. A játékfilmek klasszikus "vezérigazgatója", hideg és megfontolt karrierista, a célja eléréséhez bárkin átgázolna, de lássuk hogyan foghatunk ki rajta!

Mimikáját temperamentumos, nagyívű, élénk mozdulatok mozdulatok, határozott, elszánt arcikfejezés jellemzi.

A duma gyors, rövid, tömör, hangos, gyakran nem teljesek a mondatai, címszavakban beszél.

Csak akkor értünk célba, ha frissen, szívélyesen, magabiztosan, határozottan tárgyalunk vele. Ne hagyjuk magunkon átgázolni, ébernek és nem félénkek kell lenni. A gyengéinél humorosan csipkedjük meg, kínáljunk érveket, mutassuk segítőkész oldalunkat, legyünk egyszerűek, és a miénk a győzelem.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása