Business & Café

Olvass az érzelmekből: az üzleti világ emberibb oldala!

08 júl 2016

Miként lehet a leghatékonyabban felderíteni az érzelmeink által sugallt üzeneteket és ezáltal képessé válni arra, hogy a rejtett háttérinformációk birtokában hozhassunk meg fontos döntéseket?

kep1_5.jpgAz arckifejezések helyes értelmezése mindenki számára hasznos lehet akár a magánéletben akár a munka világában. A különböző kihallgatási technikák alkalmazásának és a hazugságvizsgáló kutatásoknak köszönhetően számos információra bukkanhatunk a témával kapcsolatban.

Lássuk a valóságot és ami mögötte van!

1. Beszédes hazugság

 Ha az üzleti világban tevékenykedünk és emberekkel dolgozunk együtt, akkor sosem árt tisztában lennünk azzal, hogy mikor próbálnak megtéveszteni minket. A testbeszéd, azaz a testünk és gesztusaink árulkodnak a gondolatainkról és a valós szándékainkról. Az erős érzelmeink leplezése a legnehezebb, de a hazugságok álcázásában profik sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a mikrogesztusok azok, amelyek már őket is felfedhetik. A mikro-arckifejezések felismerése – melyek a másodperc töredéke alatt suhannak át az arcunkon - a lehető legjobb módszer a titkolt érzelmek vagy a megtévesztésre utaló jelek felfedezésére. Mára már számos készségfejlesztő tréningen elsajátíthatjuk a technikát, amely akár felsővezetőként, értékesítési vagy beszerzési szakemberként, illetve HR-esként is jól jöhet.

Néhány példa: vegetatív idegrendszer jelei (légzés ritmusa, verejtékezés, nyelés gyakorisága), arc jelei (mikro- és elfojtott arckifejezések, megbízható arcizmok mozgása, pislogás, pupillák tágulása, könnyezés, elpirulás, aszimmetria, időzítés hibái, hamis mosoly, az ajkak, a szemöldök és a felső szemhéj mozdulatai)

2015-10-30-1446220789-6450545-featured18wdd2x.jpg

2. Árulkodó mosoly

Mindenki szeret mosolyogni, ha kell, ha nem. Szinte már kötelező, hiszen láthatóan leginkább ezzel tudjuk kifejezni a sikerünket és a boldogságérzetünket a környezetünk irányába is. A mosolyról mindenkinek az öröm és a pozitív érzelmek jutnak eszébe, de nézzük, mi van abban az esetben, ha épp az ellenkezőjét sugallja a másik fél vagy leplez valamit vele. A hamis mosoly mögött általában a pozitív érzések megerősítése és a negatív érzelmek elfedése rejlik. Paul Ekman megfigyelései arra utalnak, hogy ez a fajta mosoly sokkal aszimmetrikusabb, mint a valódi, valamint nem társulnak mellé a szemkörnyéki izmok mozdulatai sem. Ebben az esetben a másik fél mosolya eltűnésének időzítése is rosszabb és legfőképp az arc alsó részének, illetve az alsó szemhéjnak a mozdulatai fedi el.

Érdemes tehát szem előtt tartani, hogy sose hagyatkozzunk az esetleges megtévesztés egyetlen egy jelére, hiszen ennél jóval többre van szükségünk ahhoz, hogy valóban felfedjük a valós érzelmeket és az emögött rejlő információkat. Az ismétlődés, valamint a több és más jellegű mikrokifejezések összessége az, ami bizonyítékul szolgálhat számunkra a titok leleplezésére.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

 

Kemenesi Éva

süti beállítások módosítása