Business & Café

Legyél te a legjobb! A profivá válás 7 lépcsője

20 már 2018

Ahhoz, hogy valamiben igazán komoly eredményeket érj el, profizmusra lesz szükséged. Profivá válni pedig nem is nagy ördöngősség, csak kitartás kell hozzá, idő és még néhány titkos összetevő!

wallhaven-1212.jpg

Mindenki profivá akar válni, ha beismeri, ha nem. Legfeljebb az a gond, hogy valaki nem találja meg azt a célt, ami annyira motiválja, hogy felkeltse benne, a tökéletességre törekvés vágyát! 

1. A tapasztalat öröme

Ez egy öngerjesztő folyamat, ahogy egyre több tapasztalatot szerzel egy adott területen, úgy fogod egyre nagyobb örömödet lelni a feladatod elvégzésben. A jól végzett munka öröme tehát igenis létezik. A munkád minőségi elvégzése az egyik alapvető kulcs a boldogságod elérésben, ezért fókuszálj arra, hogy maximális odaadással végezd a feladatod.

2. Egy kis tudomány

Az önmeghatározás elmélet (Self Determination Theory) szerint, az ember lelki szükségletei három egyszerű pontban foglalhatóak össze. Az elmélet szerint minden amire szükségünk van:

  • kontroll az életünk felett
  • kompetencia a munkában
  • személyes kapcsolatok

A munkavégzés eredménye jelentős mértékben befolyásolja az életünk felett gyakorolt kontrollt, ami viszont alapvető hatással van személyes kapcsolatainkra. Ebből a nézőpontból az életed múlhat rajta, hogy a profizmus útjára lépj. Motiváló nemde?

3. Egy kis gyakorlás

031.png

Ahhoz, hogy a tudásod mesteri szintre fejleszd valamiben, mindössze 10.000 óra fókuszált gyakorlásra lesz szükséged. Ez egy befogadhatóbb számban kifejezve 4 év 8 órás munkának felel meg.

A nehézség viszont, hogy nem elég az irodában üldögélni, gyakorolgatni. Itt kemény szigorról és vasfegyelemről kell tanúbizonyságot tenned. Ki kell majd lépned a komfortzónádból, feszegetned kell a határaidat, hogy fejlődni tudj.

4. Szelektált tudás

A profizmus útja azt is magában foglalja, hogy megtanulsz különbséget tenni számodra hasznos és haszontalan tudás között. Nem kell feltétlenül szakbarbárrá válnod, de az biztos, hogy nem lesz időd a felesleges tudás felhalmozására!

5. Misszió

Több cikkünkben is említjük a misszió fontosságát, és nem is véletlenül! Tudnod kell, hogy miért csinálod azt amit csinálsz. Mi a célod, miért ezzel foglalkozol. Ez a kifelé irányuló kommunikációdnak is alapeleme kell, hogy legyen, és saját magadat is meg tudod erősíteni vele a nehéz pillanatokban.

6. Türelem

Jólvan, jólvan csinálom már egy hónapja, mikor leszek végre profi? A változáshoz idő kell, a komoly képességek elsajátítása is lépésről lépésre fog történni. A változás nem egyik napról a másikra jön majd el az életedbe.

7. Bukások

032.png

Mire igazán belejössz, számos kudarcon, hibán, és pofára esésen leszel túl. Ezektől teljesen felesleges előre rettegni, aki dolgozik az hibázik is. Legalább tanulsz majd belőlük, és még egyszer nem követed el.

És ami a legfontosabb: képes vagy rá! Mi hiszünk benned! És te?

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

 

Inspiráció: Cal Newport: So good they can’t ignore you

süti beállítások módosítása